Očuvajte svježinu začinskog bilja

Vezica biljnih začina na kuhinjskom pultu unosi pravu čaroliju mirisa u naš prostor za kuvanje. Uživamo u pripremi jela, znajući da će svaki zalogaj nositi tu lijepu aromu. Ali ukoliko se desi da bilje ne iskoristimo u istom danu, ono počinje da se suši i gubi svoju čar. Zato smo za vas smo pripremili nekoliko savjeta uz koje možete produžiti njegovu svježinu.

Metoda čuvanja u kuhinjskom papiru

Odmah po povratku iz kupovine, isperite bilje pod mlazom vode i posušite. Nakon toga ga zamotajte u kuhinjski papir i zatvorite u plastične posude za čuvanje hrane. Tako će vaši začini ostati svježi i do dvije nedjelje. Na ovaj način možete čuvati majčinu dušicu, kopar, vlašac, limunsku travu, ruzmarin, origano i kadulju.

Čuvajte ga kao cvijeće

Kao što cvijeće držimo u vazi kako bi nam što duže bilo lijepo i mirisno, tako se i začinske biljke poput svježeg peršuna, bosiljka, celera, mirođije i ruzmarina mogu čuvati na isti način u staklenoj čaši ili tegli. Neophodno je samo da redovno mijenjate vodu i sjeckate požutjele grančice. Prije nego što ga stavite u vodu, skratite krajeve stabljike, pa nakon toga prekrijte plastičnom kesom i pričvrstite gumicom. Odložite ih u frižider, i na ovaj način možete produžiti svježinu začina i do 10 dana.

Napravite začinske kockice

Svježe bilje izmiksajte u blenderu sa malo djevičanskog maslinovog ulja. Možete pomiješati neke od začina čiju kombinaciju volite. Dobijenu smjesu ulijte u kalupe za led i stavite u zamrzivač preko noći. Nakon toga, kockice prebacite u zip lock kesice ili kutije za odlaganje hrane, čuvajte u zamrzivaču i koristite kad god želite dodati svojim jelima malo začinske čarolije.