Odaberite pravi umak za vašu pastu
Uparivanje paste i umaka je prava mala gastronomska umjetnost. Svaki oblik tjestenine može se savršeno kombinovati s određenim umakom uz nekoliko jednostavnih smjernica. Osnovni princip odabira je sljedeći – što je više tijesta, to je potreban gušći i bogatiji umak. Suprotno tome, što je pasta tanja, to bi laganija trebala biti tekstura umaka. Uz ostale savjete koje smo za vas izdvojili, više nikada nećete biti u nedoumici kada je riječ o savršenoj pasti.
Turbulare– cijevaste tjestenine
Sa svojim otvorenim središtima, cijevaste tjestenine su savršene za zadržavanje različitih sastojaka. Krupnije savršeno idu uz bogate i obilne umake, dok će malo manje tjestenine odgovarati sitno narezanim sastojcima. Takođe, cijevaste tjestenine su izvrsne za punjenje i pečenje.
Attorcigliata – spiralne tjestenine
Sitni krajevi i pukotine uvijenih oblika tjestenine idealni su za umake sa sitno sjeckanim sastojcima poput pesto ili bolonjeze sosa. Prilikom uparivanja, razmislite o ovim karakteristkama tjestenine, te birajte umak u skladu sa njima.
Lunga – vrste dugačkih tjestenina
Kod dugih oblika tjestenine, parovi umaka mogu varirati jer duge tjestenine mogu biti tanke ili debele. Tanke, nježne niti kao što su špageti zahtijevaju lagane umake od pavlake ili maslinovog ulja, iako se morski plodovi takođe dobro slažu. Sa druge strane, šire trake poput tagliatelle obično traže bogatije umake poput bolonjeze, gljiva ili umaka od komadića paradajza.
Ripiena – punjene tjestenine
Budući da su bogate okusom u samom nadjevu, svježi oblici ove tjestenine poput ravioli tradicionalno se poslužuju s laganim umacima na bazi maslaca ili maslinovog ulja. Ponekad se i služe čak i u toplom bujonu, poput čuvenih tortellina u supi.
Pastine – sitne tjestenine
Sitni oblici tjestenine poput stellini, orzo i anellini najbolje je poslužiti u supama ili bujonu, gdje se lako mogu pokupiti kašikom. Upotrijebite ovu pastu da upotpunite svoju omiljenu supu. Sitne tjestenine su takođe odlične i za pripremu hladnih pasta salata.