Podjednako važan, kao i izbor kvalitetnog vina, važan je i odabir odgovarajuće čaše. One koja će dopustiti vinu da razvije svoj pun okus i time uživanje u ovom dragocjenom piću, podigne na maksimum.
Stopa ili baza – omogućuje da čaša stoji stabilno.
Drška ili nožica – iako se razlikuju po dužini, važno je da bude dovoljno dugačka da može da se drži rukom.
Tijelo ili balon – razlikuje se po zapremini u odnosu na to za koju vrstu vina se namijenjuje. Čašu nikada ne bismo trebali da držimo u ovom predjelu, jer tako dolazi do nepotrebnog zagrijavanja vina i samim tim, promjene u okusu.
Materijali – idealno je da čaša bude izrađena od kristala ili stakla. Trebalo bi izbjegavati obojene materijale koji onemogućavaju uvid u razlijeganje i dubinu vina.
Bordo (bordeaux) čaša
Koristi se za gotova sva crvena vina – Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc – tijelo ove čaše je velike zapremine i širokog oboda što omogućava vinu da „diše“ i da se njegove arome osjete i mirisom i ukusom.
Pinot noir čaše
Vina sorte Pinot Noir služe se u takozvanim burgundy čašama koje su dosta slične bordo čaši s tom razlikom što je njihovo tijelo u jednom dijelu mnogo šire od oboda.
Čaše za bijela i roze vina
Oboda su znatno užeg nego bordo i podsjećaju na oblik velikog latiničnog slova „U“. Kako se bijela vina služe rashlađena, veoma je važno čašu držati za njenu dršku a ne za tijelo – kako ne bi došlo do promjena u temperaturi i aromi. Uži obod omogućiće da miris bude koncentrisaniji, što će svakako doprinjeti ugođaju pri konzumaciji.
Savjet: Nikada ne sipajte bijelo ili crveno vino preko jedne trećine zapremine čaše. To će vam omogućiti da prije degustacije napravite takozvani „vrtlog“ i omogućite vinu da sve njegove arome dođu do izražaja.
Šampanj (champagne) čaše
Uske i visoke, mnogo manje zapremine nego čaše za bijela i crvena vina. Prilikom sipanja omiljenog pjenušavca, važno je voditi računa da tečnost ne bude blizu oboda kako mjehurići ne bi „pobjegli“ iz čaše.
Kako ovo vino sadrži veći procenat alkohola i jači, slatkasti okus, preporučuje se da se ono služi u manjim čašama sa užim otvorom koji će pažljivo čuvati njegov intenzitet.