Orašasti plodovi su ključni sastojci mnogih gastronomskih remek-djela širom svijeta, jer osim što svojim okusom oplemenjuju različita jela, odlikuju se i značajnim nutritivnim vrijednostima a posebno bogatstvom vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima koji imaju važnu ulogu u zdravoj ishrani.
Kada je riječ o kulinarskim inovacijama, orašasti plodovi su neiscrpan izvor inspiracije. Njihova raznolikost omogućava eksperimentisanje s različitim ukusima i teksturama. Na primjer, orašasti plodovi se mogu koristiti kao baza za veganske kreme ili umake, ili čak kao hrskavi dodatak svježim salatama, marinadama, pesto umacima ili pečenim jelima.
U azijskoj kuhinji, neizostavne sastojke mnogih jela, kao što su Kung Pao piletina i Pad Thai, predstavljaju kikiriki, indijski orasi i bademi. Sa druge strane, meksički specijaliteti i tradicionalna jela poput Chiles en Nogade i Pozole čorbe obogaćeni su različitim vrstama oraha.
Orašasti plodovi imaju svoje mjesto i u najfinijim delikatesima i dezertima. Bogat ukus lješnjaka, badema ili pistacija često se koristi u pripremi kolača, torti ili sladoleda, dodajući im jedinstvenu aromu i hrskavost koja se savršeno kombinuje sa drugim sastojcima. Idealni su i za pripremu domaćih energetskih pločica, u kombinaciji sa suhim voćem, medom i žitaricama, pružajući ukusnu i hranjivu užinu.
Zahvaljujući širokim mogućnostima primjene u raznovrsnim receptima, orašasti plodovi dokazuju svoju privlačnost i važnost u gastronomskoj izvrsnosti – od azijskih curry specijaliteta do meksičkih pozola i turskih baklava, ne prestajući da osvajaju sve one koji uživaju u čarima dobre hrane.