Za ljubitelje italijanske kuhinje, ossobuco će biti pravi užitak! Karakteriše ga izbalansiran spoj slatkih i kiselih nota, uz primese začinskih aroma uz koje ćete uživati u svakom zalogaju.
Sastojci:
- teleća kolenica
- 150 g pelat paradajza
- 200 ml goveđeg temeljca
- 100 ml bijelog vina
- 1 crni luk
- 2 čena bijelog luka
- 2 mrkve isječene na kolutove
- 2 stabljike celera
- 1 šoljica brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- sok od 1 limuna
- lovorov list
- so i biber
- peršun, sitno isjeckan
- rendani parmezan
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan luk, celer, mrkvu i bijeli luk, potom dinstajte oko 5 minuta, dok povrće ne omekša. Dodajte brašno i kuvajte još 1 minut uz konstantno miješanje. Ubacite teleću kolenicu i pržite s obje strane dok ne postane zlatno smeđe boje. Dolijte bijelo vino i goveđi temeljac, paradajz pastu, limunov sok i lovorov list. Začinite solju i biberom pa promiješajte, pokrijte tavu i kuhajte na tihoj vatri oko sat i po vremena. Prije posluživanja ossobuco pospite parmezanom, peršunom i narendanom korom limuna, uz prilog po želji.
Prijatno!