
Kao u svakom skladnom paru – različiti oblici tjestenine naglašavaju vrline određenih sosova i umaka. Buonetti donosi razigrane oblike, napravljene po italijanskom receptu od 100% durum pšenice i bez jaja, pružajući savršenu teksturu. U nastavku ti donosimo predloge za najljepše kombinacije koje osvajaju na prvi zalogaj!
Cavatappi & Pesto sos s pečurkama
Cavatappi, spiralna tjestenina sa rupom u sredini je, zahvaljujući svojoj formi, idealna za guste i kremaste kombinacije. Upari je sa pesto sosom na bazi bosiljka ili bogatim umakom od topljenih sireva, svježih pečuraka i malo bijelog luka. Cavatappi tjestenini možeš dodati i hrskavost, pa se nemoj ustručavati da sos obogatiš sjeckanim orasima, špinatom ili čak prstohvatom muškatnog oraščića ili pistacija.
Fusilli & Sos od paradajza s povrćem
Spiralna forma fusillija stvorena je da „zagrli“ svaki sloj sosa. Njihov rustični šarm dolazi do izražaja u kombinaciji sa sosovima od svježeg paradajza, tikvica, paprika i maslina, ali i mesnim i sirnim ukusima. Dodaj malo bosiljka i maslinovog ulja – i dobićeš pravi mediteranski klasik. Fusilli tricolore, s druge strane, unosi i dašak boje na tanjir, pa se sjajno slaže i sa ribljim umacima – poput tunjevine sa kaparima, limunom i začinskim biljem.
Penne rigate & Sos od crvenog vina i paprike
Rebrasta površina penne rigate tjestenine omogućava sosu da se zadrži u svakom njenom kutku. Nema bolje kombinacije od prave, sporo kuvane varijante u kombinaciji crvene paprike, crvenog vina, bijelog luka i po želji sjeckanom mrkvom i celerom. Ako želiš nešto drugačije, probaj penne sa aromatičnim sosom od pečenih paprika i badema – idealni zalogaji u kojima će posebno uživati vegetarijanci.
Pipe rigate & Bešamel s brokulom
Njihov oblik podsjeća na školjkice, a upravo taj oblik zadržava kremaste i mliječne sosove kao da su stvoreni jedno za drugo. Pipe rigate su savršen par za blagi bešamel s brokulom i sirom – lagano, i puno ukusa. Ako voliš da eksperimentišeš, obavezno probaj ovu tjesteninu s bešamelom i curry piletinom.
Linguine & Sos od bijelog vina s morskim plodovima
Linguine savršeno odgovaraju laganim sosovima – naročito onima na bazi morskih plodova ili povrća. Kombinuj ih kozicama, bijelim vinom, maslinovim uljem, čilijem i sitno sjeckanim peršunom. Alternativa? Lagani sos od tikvica i limuna – posebno osvježavajuća kombinacija za toplije dane.
Spaghetti no. 3 & Sos od maslinovog ulja, bijelog luka i čilija
Tanja varijanta klasičnih špageta, idealna za brze i lagane recepte. Probaj ih sa sosom „aglio, olio e peperoncino“ – maslinovo ulje, bijeli luk, čili i svježi peršun. Za nekoliko minuta na stolu je tanjir pun ukusa koji donosi pravi mediteranski duh. Ako želiš bogatiji ukus, dodaj tunu, losos ili komadiće dimljene skuše.
Spaghetti no. 5 & Bolonjeze, naravno
Ne može bez klasike – spaghetti no. 5 osvajaju srca širom svijeta! Bilo da biraš bolonjeze, sos od svježeg paradajza i bosiljka ili mariniranu varijantu sa maslinama i kaparima – dobar ukus neće izostati.
Koji je tvoj idealni par?