
Med je namirnica koja će vam ponuditi mnogo više od slatkog zalogaja! Bez obzira da li ga koristite u svojim omiljenim receptima ili kao tajni dodatak u marinadama, donijeće vam obilje benefita za organizam. Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, med će pomoći u izbacivanju toksina, dok ga antibakterijske osobine čine efikasnim savjeznikom u jačanju imunološkog sistema.
Otkrivamo vam kako možete upariti različite vrste meda sa svojim omiljenim jelima, maksimalno uživajući kako u njihovom ukusu, tako i u blagodetnim svojstvima.
Livadski med
Livadski med je mješavina nektara različitih biljaka koje rastu na širokim livadama, dajući mu bogat ukus i teksturu. Ovaj med je odličan kao dodatak u čajevima od mente ili kamilice, jer ističe prirodnu slatkoću i kompleksnije arome. Pored toga, idealan je ukoliko želite da istaknete note jagode, maline i breskve u voćnoj salati, ili kao premaz za pecivo u kombinaciji sa puterom i malo cimeta.
Bagremov med
Bagremov med je poznat po svom svijetlom tonu i blagom, nježnom ukusu. Ova vrsta meda savršeno se slaže sa grčkim jogurtom i voćem, stvarajući odličan balans između kiselog i slatkog. Može se koristiti i u marinadama za piletinu, doprinoseći karamelizovanoj strukturi i suptilnoj mednoj noti u mesu koju ćete obožavati.
Šumski med
Šumski med karakteriše tamnija boja i intenzivnija aroma, potiče od nektara biljaka koje rastu u šumskim područjima. Odlično se kombinuje sa plavim sirom dajući idealan spoj slatkog i slanog, ali se može upariti i sa drugim tvrdim i polutvrdim sirevima kao što su parmezan ili gauda. Često se može naći i kao sastojak u marinadama za jagnjetinu i govedinu, ali i kao preliv za sladoled od vanilije.
Lipov med
Svjež med od lipe ima bistru, žućkastu nijansu, posjeduje prijatnu aromu rascvjetale lipe i sladak ukus. Njegova glatka, kremasta tekstura je odličan dodatak za svježe ceđene sokove ili limunade, kao i za salate koje sadrže mješavinu zelenog lisnatog povrća, orašastih plodova i kozjeg ili mladog sira. Voće poput jagoda i krušaka dobija dodatnu neodoljivu notu kada se kombinuje sa lipovim medom.