![Body-text](https://tropic.ba/wp-content/uploads/2024/01/Body-text-420x280_c.jpg)
Kada govorimo o španskoj kulinarskoj tradiciji, jedno jelo se izdvaja od ostalih, noseći sa sobom mirise sunca, ukuse mora i bogatstvo Mediterana. To je paella, jednostavan i neodoljivi specijalitet koji možete pripremiti uz recept koji smo ovog puta odabrali za vas.
Sastojci:
- 300 g paelja riže
- 100 g smrznutog graška
- 200 g smrznutih oljuštenih kuvanih kozica
- 1 limun
- 70 g chorizo kobasice
- 2 komada pilećih prsa
- 2 čena bijelog luka
- 1 glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1/2 vezice svježeg peršuna
- maslinovo ulje
- 1 kašičica slatke dimljene paprike
- 1 crvena paprika
- 1 kašika pirea od paradajza
- 1 pileća kocka za supu
- morska so
- crni biber
Priprema:
Oljuštite i isjeckajte bijeli luk, crveni luk i mrkvu. Sitno isjeckajte peršun, a zatim isjeckajte chorizo kobasicu i pileća prsa na kockice. Sipajte malo ulja u tavu, te ga zagrijte na srednjoj temperaturi, dodajte bijeli luk, crveni luk, mrkvu, peršun, kobasicu, piletinu i papriku, i pržite oko 5 minuta uz neprestano miješanje. Potom dodajte pire od paradajza i izmrvljenu kockicu za supu, a zatim i rižu, pa nastavite miješati nekoliko minuta. Nakon toga, sipajte 750 ml ključale vode i dodajte malo morske soli i crnog bibera. Poklopite, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 15 minuta. Za kraj, dodajte grašak i kozice, pa kuvajte još 5 minuta. Kada je sve gotovo, isjeckajte listove peršuna, pospite ih preko paelje, pa je poslužite sa kriškama limuna.
Uživajte!