
Ako ste poželjeli da se oprobate u pripremi posebnog specijaliteta koji će vas oduševiti već prvom zalogaju, za vas smo pripremili recept koji će vam pomoći da to i ostvarite – pileći bataci sa prelivom od pistacija s aromatičnim začinima.
Sastojci:
- 400 g pilećih bataka
- 100 g pistacija
- 20 ml maslinovog ulja
- 2 čena bijelog luka
- 20 ml limunovog soka
- so, biber
- svjež peršun i bosiljak
- med
- kurkuma, kim
Priprema:
Pripremite marinadu za piletinu, tako što ćete u većoj posudi pomiješati maslinovo ulje, svježi bosiljak, sitno isjeckan bijeli luk, sok od limuna, so i biber. Marinirajte batake i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta.
Za to vrijeme, pripremite preliv, tako što ćete u blenderu usitniti pistacije, a potom dodati kašiku maslinovog ulja, limunov sok, kašičicu meda, so, biber, kim i kurkumu. Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.
Sada je vrijeme da u zagrijanom tiganju ispržite pileće batake sa svake strane, dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Gotovu piletinu prelijte prelivom od pistacija, a prilikom serviranja ukrasite listovima svježeg peršuna. Poslužite uz rižu ili pire krompir.
Uživajte!