
Pileći giros je poznato jelo mediteranske kuhinje koje svojom sočnošću i aromama osvaja sve gurmane. Jednostavan je za pripremu i izuzetno ukusan, a evo i kako da ga na jednostavan način i sami pripremite.
Sastojci:
- 500 g pilećih prsa
- maslinovo ulje
- 3 čena bijelog luka
- 1 kašika limunovog soka
- origano
- majčina dušica
- slatka mljevena paprika
- So i biber
- paradajz
- zelena salata
- 1 crveni luk
- pita hljeb
- mladi sir
- tzatziki sos
- svjež krastavac
Priprema:
U velikoj posudi napravite marinadu tako što ćete pomiješati 2 kašike maslinovog ulja, sitno nasjeckani bijeli luk, sok od limuna, biljne začine, so i biber. Piletinu isijecite na tanke trakice, potom dodajte u marinadu i dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Zagrijte dvije kašike maslinovog ulja u tavi i dodajte pileće meso. Pecite na srednje jakoj vatri oko 6 do 8 minuta. Kada je piletina pečena, prepecite pita hljeb u suhom tiganju sa svake strane oko 2 minuta. Zatim ga premažite tzatziki sosom, i dodajte meso, kolutove paradajza, mladi sir, zelenu salatu, sitno isjeckan crveni luk i svježi krastavac zajedno sa biljnim začinima koje volite.
Poslužite ovaj mediteranski specijalitet uz dodatak svježeg povrća i tzatziki sosa. Uživajte!