
Pizza Napolitana predstavlja simbol italijanske kulture i stila života. Odiše jednostavnošću i odlikuje je bogat i pun ukus, sa idealnom dozom začinskog bilja te predstavlja bazu za ostale vrste pizze. Danas donosimo recept za ovu mnogima omiljenu pizzu sa blago pikantnim obrtom koji pruža Robin Hot chilli maslinovo ulje sa ukusom pizze.
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna tip 500
180 ml vode
1 kašika maslinovog ulja
10 g soli
3 g svježeg kvasca
Sos i fil:
100 g mocarele
25 g parmezana
cherry paradajz
so
svježi bosiljak
Robin Hot chilli maslinovo ulje sa ukusom pizze
kapar
rukola
Priprema:
Sipajte malo soli u hladnu vodu da se rastvori, pa dodajte maslinovo ulje, promiješajte i dodajte svjež kvasac, miješajte dok se ne sjedini, i na kraju dodajte brašno. Prvo zamijesite tijesto u posudi, a nakon toga nastavite mijesiti na radnoj površini dok smjesa ne bude potpuno glatka. Tijesto oblikujte u kuglu, te ga stavite u nauljenu posudu. Pokrijte krpom i ostavite da odstoji najmanje 8 sati. Nakon toga, pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, te razvucite tijesto i stavite ga u pleh. Pospite rendanim parmezanom, mocarelom i kaparom, dodajte cherry paradajz i malo bosiljka, te stavite u rernu zagrijanu na 250°C. Pecite picu oko 25 minuta. Pečenu pizzu pospite svježom rukolom i bosiljkom, pa prelijte Robin Hot chilli maslinovim uljem sa ukusom pizze.