Podrška manifestaciji „Ne izostavljajte nas!“ povodom međunarodnog dana osoba sa Down sindromom

Međunarodni dan osoba sa Down sidromom obilježava se 21. marta. Naš dugogodišnji prijatelj – Centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ – ove godine obilježio ga je manifestacijom „Ne izostavljajte nas!“, koja se održala u Kulturnom centru Banski dvor.

Centar već osmu godinu obilježava Međunarodni dan osoba sa Down sindromom, a ove godine priključili su se svjetskoj kampanji „Leave no one behind“ i upravo su iz Banskog dvora željeli da poruče da kultura pripada i osobama sa Down sindromom, kao i pravo na školovanje, zaposlenje i sport, kao i mnoga druga prava koja su garantovana Konvencijom o pravima osoba sa invaliditetom. Djeca i mladi sa Down sindromom, ali i drugim poteškoćama, predstavili su se kroz bogat kulturno-umjetnički program i to uz podršku Emilije Boškić, koja je ovogodišnja ambasadorica manifestacije, Luke Davidovića, kao i drugara iz vokalnog ateljea MaMa Vox, plesnog studija Citty Jazz, KUD-a „Čajavec“ i udruženja roditelja „Duga“. Kao dugogodišnji partneri manifestacije, u programu su i ove godine učestvovala djeca iz JU Centar „Zaštiti me“.

Manifestacija je za cilj imala približavanje kulture djeci i mladima sa Down sindromom i drugim poteškoćama u razvoju, kao i to da podstakne njihovo uključivanje u društvena i kulturna dešavanja.

Centar „Dajte nam šansu – Zvjezdice“ predano radi na ukazivanju na inkluziju u svim sferama života, a mi smo i ovaj put stali uz njih i podržali njihov višegodišnji rad, jer čvrsto vjerujemo u to da svaki pojedinac zaslužuje jednaka životna prava.