
Mnogima omiljeno biljno mlijeko osim prijatne arome badema zadržava i njegovu dragocjenu nutritivnu vrijednost. Bogato je vitaminima i mineralima među kojima su kalcijum, vitamin E i magnezijum. Bademovo mlijeko takođe predstavlja odličan izbor za vegane, ne sadrži laktozu i ima nizak nivo kalorija i masti pa se uklapa u gotovo sve režime ishrane. Idealan je sastojak brojnih recepata kao alternativa kravljem mlijeku ali i za svakodnevno konzumiranje, a najbolje od svega je što bademovo mlijeko lako možete napraviti i kod kuće.
Domaće bademovo mlijeko
Sastojci:
1 šolja sirovih badema
4 šolje vode
prstohvat soli
2 kašičice meda
1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Potopite bademe u vodu i ostavite ih da odstoje preko noći. Sutradan ih isperite hladnom vodom, i prebacite u blender. Dodajte 4 šolje vode i prstohvat soli, te blendajte smjesu sve dok ne postane glatka i kremasta. Procijedite je kroz gazu kako biste odvojili bademovo mlijeko od pulpe. Nakon toga dodajte med i ekstrakt vanilije, dobro promiješajte a zatim sipajte u staklenu flašu i stavite u frižider gdje može stajati i do 4 dana.
Savjet: Nemojte bacati pulpu od badema, iskoristite je za pripremu hranjive užine, smoothija, kaše ili energetskih kuglica.