
Maslinovo ulje već hiljadama godina predstavlja jednu od najcijenjenijih namirnica na trpezi. Osim što upotpunjuje ukus jela, veoma je bogato nutrijentima te se preporučuje u svakodnevnoj ishrani. Ukoliko je maslinovo ulje dio i vaših kulinarskih rituala, donosimo vam još nekoliko ideja kako biste još više uživali u njegovim blagodetima.
Namaz za sendviče
Ukoliko ste ljubitelj hrskavih tost sendviča, maslinovo ulje možete koristiti kao namaz umjesto maslaca ili krem sira, i obogatiti vaš sendvič hranjivim materijama, a što je najvažnije izvanrednim ukusom. Flašu sa maslinovim uljem možete čuvati u frižideru, kako bi dobilo gušću teksturu. A za još zanimljiviji ukus možete ga aromatizovati začinskim biljem i bijelim lukom.
Pasta sos
Kao predstavnik kulinarske umjetnosti Italijana, pasta je jedno od onih jela koje se voli svim srcem. Maslinovo ulje možete koristiti kao sos za ovaj specijalitet, tako što jednostavno skuvate tjesteninu, ocijedite je i prelijte maslinovim uljem, dodate parmezan so i biber. Ovako začinjena pasta unijeće notu mediteranskog hedonizma na vašu trpezu.
Feta u maslinovom ulju
Idealan način da iskoristite maslinovo ulje za ukusno predjelo, meze ili zakusku jeste da ga sipate u teglicu i dodate kockice fete uvaljane u začinsko bilje. Kako bi se maslinovo ulje aromatizovalo i svi ukusi sjedinili ostavite je u frižideru na 7 dana. U samo par koraka dobićete fino posluženje i dodatak za salate.
Kolači sa maslinovim uljem
Jedna od čari maslinovog ulja je ta što se tako lako uklapa u najrazličitija jela pa ga tako možemo koristiti čak i u pripremi kolača. Ekstra djevičansko maslinovo ulje može zamijeniti maslac u slatkim receptima, čineći poslastice mekanim i sočnim, a da ne nadjača njihov ukus. Naprotiv, pružiće im jednu finu aromu i istovremeno smanjiti procenat zasićenih masti.