
Sastojci:
Za tijesto:
- 160 ml vode
- prstohvat soli
- 100 g putera
- 120 g oštrog brašna
- 4 jaja
- Za kremu:
- 650 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 20 g gustina
- 120 g šećera
- 1 kašičica arome vanilije
- 150 g putera
Za fil:
- 400 g VOLIM Red trio mix-a
- 150 g šećera
- 100 ml vode
- 40 g gustina
- 50 g putera
- 200 ml slatke pavlake
Priprema:
Tijesto
Prokuvajte vodu s malo soli i puterom. Skinite s vatre i lagano dodajte brašno, istovremeno miješajući žicom kako vam se ne bi stvorile grudvice. Kad dobijete gustu i sjedinjenu smjesu, vratite posudu na tihu vatru i kuvajte još 2-3 minuta. Ostavite da se prohladi tako da tijesto bude mlako. Nakon toga dodajte jaja i sve vrijeme mutite mikserom. Kada dobijete kremastu smjesu, podijelite tijesto na dva dijela. Kalup prečnika 26 cm obložite papirom za pečenje, pa tanko razmažite prvi dio tijesta kašikom. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C, oko 25 minuta, dok ne porumeni. Ponovite postupak s drugim dijelom tijesta.
Krema
U malo mlijeka razmutite puding i gustin, a ostatak mlijeka sa šećerom sipajte u šerpu i stavite na vatru. Zagrijte do vrenja pa ukuvajte puding, sve vrijeme miješajući žicom. Skinite s vatre kada se zgusne, te pokrijte providnom folijom i ostavite da se ohladi. U topao puding dodajte omekšan puter pa sjedinite u finu glatku i pjenastu kremu. Uzmite prvu koru i stavite je u kalup, a zatim nanesite pripremljenu kremu od vanilije, poravnajte i stavite u frižider dok pripremate fil.
Fil
Sipajte u šerpu smrznuti Red trio mix i šećer, pa zagrijte na srednjoj vatri dok se voće ne otopi. Kada voće omekša, skinite s vatre. Kratko prohladite pa štapnim mikserom usitnite u glatku smjesu. Vratite na vatru. Izmiješajte gustin u vodi pa ga dodajte u šerpu lagano miješajući. Kuvajte na tihoj vatri dok se ne zgusne. Zatim, dodajte puter i miješajte dok se ne otopi. Prohladite 10 minuta pa izlijte na ohlađenu kremu od vanilije, a zatim vratite kalup u frižider.
Na kraju umutite slatku pavlaku, okrenite donju stranu druge kore pa prvo popunite šupljine šlagom. Ostatak šlaga nanesite na ohlađeni žele, te poklopite tortu drugom korom. Ohladite par sati prije posluživanja. Uživajte!