Rižoto sa kozicama predstavlja jedan od bisera mediteranske kulinarske tradicije, a nastavku smo za vas izdvojili recept uz koji ćete ga pripremiti lako i biti sigurni da će u njemu uživati svi istinski ljubitelji morskih plodova.
Sastojci:
⦁ 300 g očišćenih kozica
⦁ 1 šolja riže
⦁ sok od jedne limete
⦁ 1 glavica crvenog luka
⦁ 2 čena bijelog luka
⦁ 1/2 šolje bijelog vina
⦁ 4 šolje ribljeg bujona
⦁ 2 kašike maslaca
⦁ 1/2 šolje rendanog parmezana
⦁ So i biber
⦁ 3 kašike maslinovog ulja
⦁ Sitno sjeckani peršun
Priprema:
U velikom tiganju zagrijte 2 kašike maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte kozice i kratko ih propržite dok ne postanu ružičaste. Potom ih izvadite u drugu posudu, pa u isti tiganj, dodajte još jednu kašiku maslinovog ulja, sjeckani crveni i bijeli luk, te dinstajte oko 5 minuta. Zatim dodajte rižu i promiješajte, pa polako dolivajte bijelo vino i kuhajte uz povremeno miješanje, dok tečnost ne ispari. Sada je vrijeme da u tavu uspete riblji bujon i nastavite kuhati dok ga riža ne upije. Nakon toga, dodajte ranije pripremljene kozice, maslac i rendani parmezan, pa miješajte dok se ne sjedini. Začinite solju i biberom po ukusu, uz dodatak svježeg peršuna i soka od limete.
Prijatno!