Savjeti za pripremu ajvara

Dom ispunjen mirisom pečenih paprika, uz smijeh i druženje sa dragim ljudima koji nam pomažu u pripremi, čine da uživanje u prvom zalogaju domaćeg ajvara bude još ljepše. Vrijeme i pažnja poklonjeni njegovoj pripremi uvijek se višestruko isplate u momentu kada ga poslužite. Ako ste planirali da ove jeseni zasučete rukave i krenete sa pripremom, za vas smo izdvojili nekoliko savjeta koji će vam biti od pomoći.

Paprika je osnova dobrog ajvara


Pažljiv odabir paprika je jedna od ključnih stvari o kojima treba voditi računa kada se upustite u avanturu pripreme ajvara. Birajte sorte kao što su roga ili slonovo uho, koje su zrele, kvalitetne i mesnate.

Pečenje na šporetu je odličan izbor


Ako ste u mogućnosti da ispečete paprike na tradicionalan način, na šporetu na drva ili roštilju, znajte da će ajvar imati još ljepši ukus, baš kao kada su ga nekada pripremale naše bake.

Važno je da ne preskočite nijedan korak


Nakon što ste pečene paprike oljuštili i očistili od sjemenki, sameljite ih u mašini za mljevenje mesa ili blenderu. Prije nego što počnete sa kuvanjem, potrebno je dodati začine koji će lijepo upotpuniti njegov prepoznatljiv ukus. Pored osnovnih namirnica kao što su patlidžan, so, šećer i ulje, dodajte i mljevenu ljutu papriku za pikantniju aromu i ne zaboravite jabukovo sirće.

Univerzalno pravilo


Kuvajte ajvar u velikoj šerpi sa dubljim dnom, lagano miješajući dok voda ne počne da isparava. U trenutku kada primijetite da tokom miješanja ostaje trag na dnu šerpe, vaš ajvar je spreman. Ovo pravilo važi za sve vrste ajvara, nezavisno od sastava i recepta.

Finalna faza- konzerviranje


Sada je vrijeme da sterilišite teglice i u njih spakujete pripremljeni ajvar. Naime, tegle koje ste prethodno oprali stavite u rernu na 100°C, 15 minuta. Nakon toga ih ravnomjerno napunite ajvarom. Zatim ih vratite u rernu na 15 minuta na istoj temperaturi, bez poklopca. I na kraju, zatvorite tegle i ponovite proces. Na ovaj način ste konzervirali svoj ajvar na prirodan način i omogućili mu da duže traje.

Svima omiljeni dio je degustacija


Čestitamo, stigli ste do najljepšeg dijela procesa pripreme ajvara. Poslužite ga sa mesom, kravljim sirom i toplim domaćim pecivom. Pogačice, projice ili uštipci biće savršeno posluženje uz ovaj tradicionalni specijalitet. Uživajte i na zaboravite da sve sastojke za svoj domaći ajvar možete potražiti u svojim Tropic marketima!