
Planirate romantične trenutke za Dan zaljubljenih? Predjelo sa vinom i sirom odličan je način da započnete veče, a kako bismo vam olakšali izbor, evo nekoliko zanimljivih predloga sa kojima sigurno nećete pogriješiti.
Šampanjac i Brie
Valentinovo je sjajna prilika za uživanje u najpoznatijem francuskom pjenušavom vinu. Šampanjac je vino visoke kiselosti s ukusima koji se kreću od citrusa, voća i cvjetnih nota. Iz tog razloga se dobro slaže sa puterom i zemljanim aromama mekog i ukusnog Brie sira.
Blaga gauda takođe se slaže sa mjehurićima šampanjca. A ukoliko ipak niste ljubitelj šampanjca, druga pjenušava vina, poput suhog prosseca, takođe su odlična opcija!
Rose i Feta
Suvi rose sa svojom nježnom ružičastom bojom je veoma zahvalan za uparivanje sa hranom. Arome crvenog bobičastog voća, zajedno sa notama začina i citrusa, savršeno podižu ukus sireva od ovčijeg mlijeka, poput Fete, na viši nivo.
Sauvignon Blanc i kozji sir
Sauvignon Blanc iz francuskog vinogorja, omiljen je zbog svog citrusnog profila s mineralnim i biljnim notama. Zahvaljujući svojoj prirodnoj kiselosti, odlično će se uklapati s oštrim aromama kozjeg sira koji krase suptilne biljne nijanse.
Cabernet Sauvignon i Cheddar
Uživajte u Danu zaljubljenih uz čašu bogatog Cabernet Sauvignona koji se odlikuje aromama tamnog bobičastog voća, začina i kedra. Ovim hrabrim ukusima potreban je sir, koji je jednako intenzivnan da bi uparivanje bilo uspješno. Predlažemo prefinjeni, zreli cheddar. Orašast ukus ovog sira, sa zemljanim notama dopuniće voćne arome vina.
Moscato d’Asti i Gorgonzola
Gorgonzola je italijanski plavi sir, koji se pravi od neobranog kravljeg mlijeka. Uz njegov intenzivniji ukusu, slagaće se slađa vina, pa Moscato ili neko drugo bijelo vino mogu biti sjajna opcija. Sježina i voćna kiselost Moscato d’Asti vina izbalansiraće težinu gorgonzole, ostavljajući prijatan osjećaj pod nepcem.