Šta jesti prije jutarnje trke?

Sigurno ste se često zapitali šta jesti prije jutarnjeg trčanja. Da li trčati praznog stomaka, popiti kafu prije trčanja ili obilno doručkovati sigurno su neka od pitanja koja su trkači početnici sebi postavili.

Ukoliko ste odlučili ove godine ozbiljno da se posvetite trčanju i plan vam je istrčati polumaraton ili štafetu onda znate da se morate naviknuti na jutarnje treninge, jer trke na ovogodišnjem majskom polumaratonu počinju prije 09:00 časova. Zbog toga je važno da vaše tijelo naviknete i na “doručak” prije treninga.

Svi mi smo različiti tako da će nam i pročak prije jutarnjeg treninga različito prijati. Nekome će rani jutarnji dorčak pomoći da realizuje što bolje rezultate a kod nekog može izazvati digestivne tegobe, zato je bitno da isptujete šta odgovara vašem organizmu.

Važno je da taj obrok ne bude preobilan i da ga je teško svariti , ali svakako treba obezbijediti dovoljno  energije za trčanje kako ne bi došlo do malaksalosti.

Prije jutarnjeg trčanja možete:

  • Popiti kafu
  • Trčati na prazan stomak – jer ubrzava momenat u kome se masti koriste kao osnovno gorivo. Trening ujutru na prazan stomak treba da bude npr lagani futing do 40 minuta. Ovu naviku treba povremeno praktikovati.
  • Trčanje uz “malu jutarnju zakusku” – prije jutarnjeg treninga vaš stomak možete zavarati na primjer parčetom hljeba sa omiljenim namazom, energetskom pločicom, bananom ili integralnim keksom kako biste dobili osjećaj sitosti i pokrenuli vaš organizam.