U SVAKOM TRENUTKU

AKTUELNOSTI

Aktuelnosti /

Superheroj svakodnevne ishrane!

Jogurt je pravi superheroj u ishrani. Prijatnog je ukusa, a veoma je bogat preko potrebnim vitaminima i mineralima.

 Jogurt sadrži zdrave, aktivne bakterije koje su dobre za organizam. To su probiotici koji su zdravi kada se upotrebljavaju u ograničenim količinama, a pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama iz tijela.

Jogurt je značajan izvor kalcijuma, fosfora, joda, cinka i vitamina B5, kao i vitamin B12 koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže u očuvanju nervnog sistema. Takođe, jogurt pomaže u prevenciji osteoporoze, uz adekvatnu pravilnu ishranu.

Zbog prekomjernog konzumiranja soli ljudi imaju problem s visokim krvnim pritiskom, bolestima srca i bubrega. U tome može pomoći kalijum iz jogurta koji izbacuje višak soli iz organizma. Ne smije se zaboraviti da se jogurt dobija iz mlijeka, što znači da ljubitelji ove namirnice dobijaju i veliku količinu proteina, kao sve ostale vitamine i materije koje se nalaze u mliječnim proizvodima.

Jogurt može pomoći u borbi protiv viška kilograma i to zbog svoje visoke nutricionističke vrijednosti, malo kalorija i visoke doze kalcijuma. Takođe, on će regulisati probavu i uspostaviti ravnotežu u organizmu ukoliko je ona narušena.

Jogurt možete piti, a možete ga koristiti kao dodatak raznim jelima. Prelijte salatu od krastavaca jogurtom. Koristite ga kao osnovu za hladne supe ili razne soseve. On se može upotrijebiti i kao zamjena za majonez ili kiselu pavlaku, kao umak za meso i povrće.

Pored toga, sa jogurtom možete kombinovati suho i svježe voće, a ako dodate i malo ovsenih pahuljica, dobićete najbolji doručak.

Zbog svega navedenog, preporučujemo vam da konzumirate jogurt svakog dana.