Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Savjeti
  • Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati
18 May 2025

Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati

Monday, 05 May 2025 / Published in Savjeti

Tête de Moine – švajcarski sir koji ćeš obožavati

Ovaj polutvrdi sir iz srca švajcarske prepoznaćeš na raskošnim platama i mezama po načinu serviranja – Tête de Moine reže se u tanke rozete uz pomoć posebnog alata koji se zove girolle. Ovim načinom serviranja aroma sira se otvara u punom sjaju – postaje intenzivnija, slojevitija, orašasto-kremasta s blagim pikantnim završetkom.

Tradicionalno se dobija od nepasterizovanog kravljeg mlijeka, i sazrijeva najmanje 75 dana u specifičnim mikroklimatskim uslovima jurskih podruma. Nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla, što garantuje autentičan ukus i posebne načine pripreme po strogo čuvanim receptima. Sazrijevanjem se razvijaju orašasti, zemljani i mliječni tonovi koji se osjete na nepcu i ostavljaju bogat trag koji se zadržava i uvijek poziva na još jedan zalogaj!

Odlično se slaže sa sušenim mesnim delicijama kao što su katalonska fuet kobasica i iberijski ili serano pršut, a obavezno ga probaj i uz istarski žlomprt ili istarski pršut ruža, jer ovi autohtoni mesni specijaliteti savršeno balansiraju note sira svojim blago začinskim, zemljanim aromama. Za kombinaciju pikantnih, dimljenih tonova i suptilan orašasti nagovještaj, upari  Tête de Moine sa čuvenom Chorizo kobasicom i prepusti se pravom gurmanskom užitku.

Ovaj poznati sir voli da bude i u društvu voća, naročito svježih smokvi, krušaka, crnog grožđa i jabuka, ali je savršen par i sa sušenom brusnicom, urmama i kandiranim citrusima. Naročito se ističe ukoliko se poslužuje uz med, orahe, džem od šljive i pistacije.

Uz Tête de Moine preporučuju se vina izražene kiselosti i svježine. Najčešće se uparuje s bijelim sortama poput Rieslinga i citrusnog Sauvignon Blanc-a. Od crvenih vina, lagani Teran ili Pinot Noir sa blagim taninima predstavlja odličan izbor zbog dominantnijih voćnih i zemljanih nota, posebno kada se  servira uz tostirani hljeb, orahe ili bademe, malo maslinovog ulja ili komadiće crne čokolade s visokim udjelom kakao praha.


Pročitajte i ostale tekstove

  • Kako da pripremiš savršene bruskete?
    Kako da pripremiš savršene bruskete?
  • Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
    Fuet – suhomesnati klasik za prave gurmane
  • Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
    Edamame – zeleni dragulj Dalekog istoka
  • Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje
    Aceto balsamico i aceto krema – gastronomski ambasadori italijanske kuhinje
  • Pistacija – od kremastih slastica do slanih specijaliteta
    Pistacija – od kremastih slastica do slanih specijaliteta

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije
Obavještenja

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2024. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti