
Ovaj polutvrdi sir iz srca švajcarske prepoznaćeš na raskošnim platama i mezama po načinu serviranja – Tête de Moine reže se u tanke rozete uz pomoć posebnog alata koji se zove girolle. Ovim načinom serviranja aroma sira se otvara u punom sjaju – postaje intenzivnija, slojevitija, orašasto-kremasta s blagim pikantnim završetkom.
Tradicionalno se dobija od nepasterizovanog kravljeg mlijeka, i sazrijeva najmanje 75 dana u specifičnim mikroklimatskim uslovima jurskih podruma. Nosi oznaku zaštićenog geografskog porijekla, što garantuje autentičan ukus i posebne načine pripreme po strogo čuvanim receptima. Sazrijevanjem se razvijaju orašasti, zemljani i mliječni tonovi koji se osjete na nepcu i ostavljaju bogat trag koji se zadržava i uvijek poziva na još jedan zalogaj!
Odlično se slaže sa sušenim mesnim delicijama kao što su katalonska fuet kobasica i iberijski ili serano pršut, a obavezno ga probaj i uz istarski žlomprt ili istarski pršut ruža, jer ovi autohtoni mesni specijaliteti savršeno balansiraju note sira svojim blago začinskim, zemljanim aromama. Za kombinaciju pikantnih, dimljenih tonova i suptilan orašasti nagovještaj, upari Tête de Moine sa čuvenom Chorizo kobasicom i prepusti se pravom gurmanskom užitku.
Ovaj poznati sir voli da bude i u društvu voća, naročito svježih smokvi, krušaka, crnog grožđa i jabuka, ali je savršen par i sa sušenom brusnicom, urmama i kandiranim citrusima. Naročito se ističe ukoliko se poslužuje uz med, orahe, džem od šljive i pistacije.
Uz Tête de Moine preporučuju se vina izražene kiselosti i svježine. Najčešće se uparuje s bijelim sortama poput Rieslinga i citrusnog Sauvignon Blanc-a. Od crvenih vina, lagani Teran ili Pinot Noir sa blagim taninima predstavlja odličan izbor zbog dominantnijih voćnih i zemljanih nota, posebno kada se servira uz tostirani hljeb, orahe ili bademe, malo maslinovog ulja ili komadiće crne čokolade s visokim udjelom kakao praha.