
Tortellini su fina punjena italijanska tjestenina u obliku prstena. Osim tradicionalnog nadjeva od miješanog mesa, parmezana, jaja i muškatnog orašćića, mogu biti punjeni najrazličitijim sastojcima, uključujući i razne vrste sira, suhomesnatih delikatesa, povrća i gljiva. Danas vam predstavljamo tri fina recepta za obroke od različitih vrsta tortellina u kojima će uživati cijela porodica.
Tortellini bolognese
Ukoliko ste ljubitelj klasika, u nastavku pogledajte kako možete pripremiti tortellini bolognese po originalnom italijanskom receptu.
Sastojci:
- 500 g tortellina sa sirom
- 500 g mljevene junetine
- 300 g sitno sjeckane kobasice
- 50 g sjeckanih feferona
- 1 sjeckani crveni luk
- 1/2 šolje sjeckanog celera
- 4 sitno sjeckana čena bijelog luka
- 1 kašika sušenog origana
- 3 kašike paradajz paste
- 600 g marinara sosa
- 3 kašike krem sira
- 1/3 šolje pesta od bosiljka
- 1 šolja rendanog parmezana
- listovi svježeg bosiljka
Priprema:
U velikom loncu propržite feferone na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte luk, junetinu, kobasicu, celer, bijeli luk i origano. Začinite solju i biberom, i kuvajte uz neprestano miješanje. Nakon toga, dodajte paradajz pastu i kuvajte još 5 minuta, a zatim umiješajte marinara sos. Dodajte 1/2 šolje vode i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko 10-15 minuta dok se sos ne zgusne. Umiješajte krem sir i pesto, pa sa strane skuvajte tortelline. Ocijedite ih, prelijte pripremljenim bolognese sosom i lagano promiješajte. Poslužite posuto parmezanom i svježim bosiljkom.
Tortellini u pesto sosu
Za nešto jednostavniju varijantu tortellini paste, predlažemo pesto tortellini, jer predstavlja najbolji izbor za brzu pripremu i onda kad nemate baš mnogo vremena za kuvanje.
Sastojci:
- 500 g tortellina sa špinatom i ricotta sirom
- ¾ šolje pesta od bosiljka
- ¼ kašičice soli
Priprema:
U veliki lonac sipajte vodu, dobro posolite i stavite na jaču vatru da se kuva dok ne proključa. Nakon toga, stavite tjesteninu, te je kuvajte dok ne bude al dente, oko dvije minute. Nakon toga, pomiješajte ocijeđene tortelline sa pesto sosom i poslužite sa pinjolima, pistaćima i svježim bosiljkom.
Tortellini Caprese salata
Osvježavajuća caprese salata u kombinaciji sa ukusnim tortellinima sa pršutom, udružuje sve klasične italijanske ukuse u sjajan obrok za svaki dan. Predlažemo da nakon pripreme dodate i malo balsamico sirćeta za još raskošniji ukus.
Sastojci:
- 500 g tortellina sa pršutom
- 300 g cherry paradajza
- 400 g mozzarella kuglica
- 2 vezice svježeg bosiljka
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema:
Skuvajte tortelline u slanoj ključaloj vodi i ocijedite ih. Nakon toga ih isperite hladnom vodom, a zatim ih rasporedite na tanjir da se osuše i potpuno ohlade. Nakon toga ih prebacite u dublju posudu, dodajte cherry paradajz isječen na četvrtine, mozzarella kuglice i polovinu listića bosiljka. Začinite solju i biberom po ukusu, pa dodajte malo maslinovog ulja i dobro promiješajte. Pospite ostatkom listića svježeg bosiljka i poslužite.