Nezamjenjive u bijelom ili paradajz sosu, dobar izbor kada poželite da obogatite rižu, krompir pire ili pastu, ćufte su univerzalni klasik među jelima za sve prilike. U nastavku sa vama dijelimo jednostavne savjete kako bi sa lakoćom usavršili svoju pripremu ovih fantastičnih mesnih kuglica.
Miješano meso
Prvi i najvažniji korak do neodoljivih ćufti je odabir kvalitetnog mljevenog mesa, koje može biti od jedne vrste, ali se ipak preporučuje da pomiješate dvije vrste mesa kako bi postigli najbolji ukus.
Dodaci koji sve povezuju
Nikako nemojte izostaviti dodatke koji će lijepo povezati sve sastojke i dati sočnost mesu, a to su naravno prezle i jaja. Umjesto prezli možete koristiti i sitno rendani krompir.
Bonus sastojak
Ukoliko želite da vaše ćufte budu intenzivnijeg i punijeg ukusa, onda smjesi obavezno dodajte i malo rendanog parmezana.
Začini za aromu
Odaberite kombinaciju svojih omiljenih začina koja će ćuftama dati jedinstven pečat. Preporučujemo peršun, bosiljak, origano, so, biber i kumin.
Recept:
Sastojci:
600 g mljevenog mesa
1 glavica sjeckanog crvenog luka
2 jaja
30 g prezle
150 g parmezana
30 ml maslinovog ulja
biber, so, majčina dušica, kumin
ljuta i slatka mljevena paprika
Priprema:
Začine sipajte u posudu sa mljevenim mesom, a zatim dodajte luk, jaja i prezle. Dobro promiješajte a zatim poklopite i stavite u frižider na sat vremena. Nakon toga, smjesi dodajte rendani parmezan, pa dobro umijesite a zatim formirajte kuglice. Složite ih u obloženu posudu za pečenje, a zatim pokrijte folijom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220 °C 40 minuta. Nakon što skinete foliju, ćufte premažite sa malo maslinovog ulja pomiješanog sa ½ kašičice mljevene paprike. Pecite na 200 ° C još 15 minuta, pa ih prelijte omiljenim sosom, pospite svježim peršunom i poslužite uz dodatke poput riže, špageta, ili krompir pirea.