Blog - Tropic

Archives:

Grčka torta

Grčka torta predstavlja sliku i priliku mediteranske lakoće, bazirane na harmoničnom spoju plazme, oraha i karamela, objedinjenih u nježnom kontrastu mliječne i bijele čokolade koje čine osnovu njenog jedinstvenog okusa. Njena nježna struktura zaslužna je za to što oni koji je probaju nikada ne ostanu ravnodušni, a s obzirom na to da se ubraja u […]

Zimnica – spoj tradicije, ljubavi i vještine

Kasno ljeto i rana jesen uvijek nas podsjećaju na period spremanja zimnice. Sve ono što smo vrijedno sadili i njegovali od početka godine do ljeta, sada je vrijeme ubrati i spremiti za zimu kako bismo i u tom periodu uživali u svim blagodatima koje nam je priroda dala. Tradicija kod spremanja zimnice igra veliku ulogu. […]

Ratatouille – igra boja i okusa na tanjiru

Ratatouille je tipično francusko jelo i pravi je predstavnik bogate i raskošne Provanse, svih mirisa, mnoštva povrća i boja i neizbježne estetike u tanjiru kojoj su Francuzi itekako skloni. Priprema je jednostavna a krajnji rezultat će vas oduševiti kada složite svo to šareno povrće u krugove.  

MUSAKA SA KROMPIROM

Jesen polako kuca na vrata i pravo je vrijeme da danas predstavimo jedan jesenji klasik, uvijek neodljivu i mnogima omiljenu MUSAKU. Vjerujemo da ne postoji osoba koja nije nikada probala musaku ili je rekla da ne voli ovo jelo, a ukoliko izgovorite riječ „musaka“ razumjeće vas na više svjetskih jezika. Pravi se sa patlidžanom ili […]

Vrste paradajza

Botaničari ga ubrajaju u voće, a trgovci i kuhari u povrće, bilo kako bilo PARADAJZ je neizostavan dio svake prehrane i najpoznatiji predstavnik ljeta i rane jeseni. Potiče iz Južne Amerike okupane suncem pa i sam zahtijeva uzgoj u toplim uslovima. Može se konzumirati svjež, kuhan ili prerađen, različitih je boja i veličina, a svaki […]

ČAROBNI BRIJEG

Nova poslastica na našem odjelu Slastičarne ČAROBNI BRIJEG Dobro poznata dilema ljubitelja poslastica i finog tijesta je odlučiti se između princes krofni ili profiterola pa je najbolje rješenje izabrati kombinaciju obe poslastice. Mi smo im još dodali prhko tijesto sa finim maslacem i dobili neodoljivu poslasticu koju smo nazvali ČAROBNI BRIJEG. Pored fino rađenog tijesta, […]

PILETINA U GORGONZOLA SOSU I ZELENE MAHUNE SA MASLINOVIM ULJEM

Da li volite piletinu? A sir? Ukoliko je vaš odgovor „da“ hajde onda da napravimo neku odličnu kombinaciju. Za vas spremamo pileće bijelo meso i pridružujemo mu kremasti sos od gorgonzole kako bismo dobili fino i ukusno jelo kojem nećete odoljeti. Gorgonzola je italijanski sir sa plemenitim plavim plijesnima koji ima jak i aromatičan okus […]

3 trika za pečenje savršenog svinjskog karea

Svinjski kare je osjetljiv dio mesa kojeg je moguće prepeći i isušiti ako mu ne posveti odgovarajućua pažnja. Upravo zato sa vama dijelimo savjet za savršeni kare koji će se topiti u ustima. Evo na što morate pripaziti dok ga spremate. Marinada So će omekšati meso, pa je poželjno dobro nasoliti odreske minimalno 30 minuta […]

Avokado sladoled

Tokom vrućih ljetnih dana tražimo osvježenje na razne načine, ali najbolje osvježenje uvijek se krije u neodoljivom sladoledu. Varijacije okusa su brojne a mi preporučujemo da ovaj put izbor bude egzotični avokado i kokosovo mlijeko kao osnova ovog recepta. Brzo i jednostavno napravite svoju omiljenu ljetnu poslasticu, na zdrav i jednostavan način a sve što […]

Izgovora nema, voćni „gril“ se sprema

Grilovano voće sa pravom nosi titulu novog ljetnog specijaliteta kulinarstva. Vjerujemo da vam je prva pomisao na ovu ideju iznenađujuća, ali obavezno dajte joj šansu sljedeći put kada okupite društvo. 😊 Pišemo vam nekoliko savjeta za pripremu ovog ukusnog i sočnog voćnog osvježenja. Grilovati možete gotovo svako voće, ali odaberite kombinaciju tvrđeg i ne prezrelog […]

PASTRMKA SA ROŠTILJA I DALMATINSKI PRILOG

Neka riba bude što češće na vašem tanjiru, a mi vam danas preporučujemo našu pastrmku sa žara i dalmatinski prilog kao idealnu kombinaciju zdravog i izbalansiranog obroka. 😊 Meso pastrmke zasićeno je vitaminima, omega-3 masnim kiselinama i aminokiselinama a i odličnog je okusa koji ne smeta čak ni onim koji nisi veliki ljubitelji ribe. Pečena […]

PAPRIKA – Raskošno bogatstvo vitamina

Paprika, lagana i hranljiva ljetna namirnica poznata je svakoj kuhinji i kulturi, kako zbog svojih karakteristika, tako i po nazivu jer se riječ PAPRIKA koristi u više od 25 zemalja svijeta. Porijeklom je iz Amerike, a u Evropu dolazi Kolumbovim otkrićem novog kontinenta. U svijetu postoji oko 40 vrsta paprike. Obično ih razlikujemo po karakterističnom […]