Zanimljivosti /

10 razloga zašto trebate udomiti mješanca

Želite psa, ali niste sigurni koja bi vam pasmina najbolje odgovarala? Jeste li razmišljali o udomljavanju mješanca? Donosimo deset razloga zašto su mješanci zapravo savršeni kućni ljubimci.

Ne postoje dva ista mješanca

Svi su mješanci različiti i samim time – jedinstveni. I dok kod čistokrvnih pasmina znate tačno što ćete dobiti i kako će vaš pas izgledati, kod mješanaca će vas svaki put dočekati iznenađenje kad je izgled u pitanju.

Fleksibilnije su naravi od čistokrvnih pasa

Čistokrvne pasmine već imaju određenu narav, tipičnu za tu pasminu. Upravo se zato preporučuje odgajati ih i trenirati na određeni način. S mješancima nećete imati takvih problema. Oni su fleksibilniji, lakše se prilagođavaju različitim domaćinstvima i uslovima življenja.

Mogu ići na takmičenja

Ako ste možda pomislili da su takmičenja rezervirana samo za čistokrvne pasmine, prevarili ste se. I mješanci mogu ići na takmičenja u agilnosti, poslušnosti, takmičenja pasa tragača i spasioca i slično.

Može ih se trenirati za rad u spasilačkim i sličnim službama

Rad u službi odsad je moguć i mješancima. Dok su ranije u policijskoj službi, primjerice, bili regrutirani samo čistokrvni psi, sad se shvatilo da su i mješanci jednako sposobni za vrhunsko treniranje i spašavanje ljudskih života.

U novu porodicu dolaze istrenirani

Ukoliko udomite mješanca iz skloništa, velika je vjerojatnoća da će vaš pas već znati gdje će vršiti nuždu, znati slušati naredbe i najčešće će već biti naučen na život u domu. To je zato što su mnogi mješanci iz azila već imali porodicu, koja ih je tome naučila.

Možete preskočiti fazu štenca

Iako mnogi vlasnici pasa uživaju u svakoj fazi imanja ljubimca, od štenca do odrasloga psa, neki ljudi nemaju vremena ili strpljenja baviti se štenetom. Možete udomiti već odrasloga psa mješanca. Prednost udomljavanja odrasloga psa jest što ćete unaprijed znati njegov temperament i na taj način bitno smanjiti iznenađenja.

Zdraviji su od čistokrvnih pasa

Iako ova tvrdnja nije dokazana, poznato je da su određene čistokrvne pasmine podložne određenim bolestima. Kod mješanaca je ta podložnost manja, obzirom da imaju manje gena čistokrvnih pasmina, odnosno, imaju – miješane gene.

Manji su trošak

Mješance udomljavate, ne kupujete ih i već tu ostvarujete znatnu uštedu. Osim toga, psi iz skloništa već su kastrirani ili sterilizirani i cijepljeni do određenog datuma, što znači dodatnu uštedu.

Spašavate život

Humano je udomiti psa. U skloništima se nalaze psi koji su često nalaženi u katastrofalnom stanju. Osim toga, ukoliko ih se ne udomi, prijeti im eutanazija. A zahvalnost u očima psa kojega udomite nikad nećete zaboraviti, kao niti ljubav koju vam on pruža.

Imaju posebnu osobnost

Tokom odrastanja psa, imate priliku upoznati njegovu genetiku i osobnost, obzirom da je njegova genetika posebna. Svakim ćete novim danom iznova iznenaditi kakvoga ljubimca imate.