Hrono Kutak /

20 pravila hrono restrikcije

 1. Dan ne počinjete kafom! Ona nikako ne treba da se pije prije doručka. Ukoliko ste navikli da započenete dan sa ovim napitkom, pređite na toplu limunadu ili čaj. Kafa se pije najviše 2 puta dnevno – jedna poslije doručka i jedna poslije ručka -bez mlijeka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.
 2. Doručak je najvažniji obrok. Pojedite ga prije 9 časova.
 3. Obroci se jedu u razmaku od 5 sati. Ukoliko je doručak u 9, ručak treba da bude u 14 i večera u 19 časova.
 4. Između glavnih obroka se ne jede baš ništa. Unošenjem namirnica kada im nije vrijeme aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vrijeme. Sve to kao posledicu ima i gomilanje masnih naslaga i prije svega narušavanje zdravlja i neravnotežu u organizmu. Hrnono ishrana polazi od toga kako se nekada hranili naši preci. Išli su u lov i jeli onda kada ulove nešto,  a ne kada gledaju u vatru, zvezde i kada im je dosadno.Hrana im nije bila vid zabave i zadovoljstva već vid zadovoljavanja potreba organizma.
 5. Svi šećeri se izbacuju – bijeli konzumni šećer, žuti šećer, fruktoza, med. U restriktivnom periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića (gaziranih ili negaziranih sokova sa dodatkom šećera)
 6. Voće se ne jede, ni za obrok ni između obroka jer ima fruktozu, a šećere zaobilazimo u širokom luku
 7. Mlijeko se ne pije jer i ono ima mliječni šećer – laktozu , kao ni jogurt.
 8. Mliječni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to 3 puta sedmično. Možete da jedete kajmak, kiselo mlijeko, kefir i mlade sireve. Stari sirevi se ne jedu. Nikad ne kombinujete dva mliječna proizvoda u obroku (recimo sir i kefir)
 9. Alkohol se izbacuje jer je i on dobijen preradom voća (koja ne koristimo) ili žitarica, nerijetko uz dodatak šećera i sprečava sagorijevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnog vina.
 10. Bijelo brašno se ne koristi. Dozvoljene su druge vrste brašna – kukurzno, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano, speltino.
 11. Hljeb i tjestenine od dozvoljenog brašna jedu se samo za doručak. Ručak i večera  su bez tjetenine i bez hljeba!
 12. Potrebno je piti 2 litra vode dnevno. Može limunada bez šećera i biljni čaj. Kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevnoTečnost se ne unosi pola sata prije i pola sata poslije obroka i ovo je važno da zapamtite ukoliko imate običaj da zalijete obrok sa čašom vode.
 13. Obroci se mogu pripremati na svinjskoj masti ili puteru.  Suncoketovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, na  njima se ne kuva i ne prži, ali se mogu koristiti u salatama. Recimo, maslinovo ulje.
 14. Dozvoljeno je jesti cijele žitarice ili njihove mekinje, ali nije dozvoljeno jesti raznorazne pahuljice.
 15. Mesne prerađevine su dozvoljene za doručak, najbolje one za koje ste sigurni da su pravljene od  mesa – pečenica, kobasice, pileća prsa u omotu, šunka, slanina.
 16. Jaja su dozvoljena. Za doručak cijelo, za ostale obroke samo bjelanceJaja nikad ne miješate sa mliječnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani u pitanju.
 17. Meso je dozvoljeno i poželjnoNjega  možete kombinovati sa jajima i sa mliječnim proizvodima, a najbolje je uz neku dobru svježu salatu od povrća. Ne treba da kombnujete 2 vrste mesa u jednom obroku.
 18. Zabranjeno je skrobno povrće. Izbegavajte grah, krompir, grašak, šargarepu, cveklu, pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, najbolje svježe jer kuvanjem oslobađa više šećera.
 19. Sirće se ne koristi kao začin. Umesto njega zakiselite salatu sa limunom. Zabranjena je i vegeta i slični dodaci jelima jer često sadrže šećer. Koristite morsku so i pravo povrće. Ostali začini su dozvoljeni.
 20. Količina hrane je neograničena. Jedite da budete siti do sledećeg obroka, ali ne preterujete. Obroci se ni pod kojim uslovima ne preskaču, niti treba da ih drastično smanjujete. Ne smete da budete gladni između obroka kako ne biste podlegli raznim iskušenjima. Najedite se dobro za svaki obrok.