3 krem čorbice - Tropic

Recept /

3 krem čorbice

Sastojci:

Krem čorba od kozica

  • crveni luk, 1 glavica
  • brašno, 2 supene kašike
  • kozice, 200 g
  • voda, pola l
  • vrhnje za kuhanje, 250 ml
  • so
  • biber
  • miješani začin
  • kopar
  • limun, kora i sok
  • avokado, za dekoraciju

Krem čorba od brokule

  • brokula, 1 glavica
  • voda, 300 ml
  • so
  • biber
  • miješani začin
  • vrhnje za kuhanje. 150 ml
  • gorgonzola, za dekoraciju

Krem čorba sa šampinjonima

  • crveni luk. 1 glavica
  • šampinjoni, 200 g
  • brašno, 2 supene kašike
  • voda, pola l
  • vrhnje za kuhanje, 250 g
  • limun
  • kopar

Priprema:

Krem čorba od kozica

Crveni luk očistiti, isjeći na kocice, staviti da se dinsta na masinovom ulju. Začiniti sa solju i biberom. Dodati brašno, promiješati, pojačati vatru i sipati vodu. Prije nego što proključa, dodati kozice, izrendati limunovu koru i sok. Čorbu završavate sa bogatim prstohvatom kopra.

Krem čorba od brokule

Brokule skuhati u posoljenoj i pobiberenoj vodi. Kada su brokule skuhane, izblendati, začiniti po ukusu i dodati vrhnje za kuhanje. Servirati uz gorgonzolu.

Krem čorba sa šampinjonima

U zagrijanu šerpu dodati isjeckanog crvenog luka, promiješati, začiniti sa soli i biberom. Smanjiti vatru i dodati brašna. Isjeckane šampinjone dodati u šerpu, miješati dok šampinjoni ne puste svoju vodu. Začiniti po ukusu. Pola litre vode dodati u šerpu, promiješati i kuhati 5-6 minuta. Pred sam kraj dodati vrhnje za kuhanje, kopra i limuna.

Vrijeme pripreme: 1h

Porcija: 3 osobe