Zanimljivosti /

Kako kurkumu uvrstite u svakodnevnu ishranu

Da li ste se ikada zapitali kako koristiti svježu kurkumu ili kurkumu u prahu u svakodnevnoj ishrani? U nastavku vam donosimo par prijedloga kako da to primjenite već od danas.

Pečeno povrće

Pečeno povrće sigurno će dobiti poseban i savršeno papren okus ako ga pospete s malo kurkume. Zeleno lisnato povrće odlično se slaže s ovim začinom.

Smoothie

Dodajte smoothieju ili prirodnom soku dodatnu snagu tako što ćete u njega dodate malo svježe kurkume. Voće će se pobrinuti da okusi na kraju budu dobro izbalansirani.

Supe

Dodajte kašiku mljevene kurkume kada sledeći put budete pripremali supu od povrća. Zbog kurkume vaša supa će biti “toplija”, stoga je ovaj napitak idealan  za prehladu i ostale situacije u kojima želite poboljšati ili ojačati imunološki sistem.

Kajgana

Mrvica kurkume će na gotovo umjetnički način poboljšati izgled i okus vaše kajgane. Zeleno povrće je uvijek više nego dobrodošlo u ovu kombinaciju.

Čaj

Sami ripremite  čaj za sebe i porodicu od kurkume sa samo nekoliko sastojaka – mljevenom kurkumom, proključalom vodom, medom i limunom i uživajte.

 

Od sada u Tropic Centru Banja Luka možete pronaći i svježi korijen kurkume. Ukoliko i vi znate zanimljiv način kako primjeniti kurkumu u ishrani podijelite svoju ideju , prijedlog ili recept sa nama.