Recept /

5 NAJBOLJIH SOSOVA ZA PILETINU

Uz širok spektar načina za pripremu piletine, podjednako je važno izabrati i pravi sos uz koji ćete je poslužiti. Mnogo je namirnica koje se lijepo slažu sa piletinom i zato su njihove kombinacije uvijek tu  da bismo u još više uživali u ukusu mesa. Zato danas donosimo pet jednostavnih sosova koje možete kombinovati uz piletinu.

  1. Sos sa bijelim vinom

Sastojci:
2 glavice crvenog luka
½ šolje pilećeg bujona
¼ šolje suvog bijelog vina
2 kašike sirćeta
2 kašike putera
2 kašike sitno sjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
Tavu zagrijte na srednju temperaturu pa propržite sitno isjeckan luk. Nakon toga dodajte pileći bujon, bijelo vino i sirće i ostavite da proključa. Kuvajte sos dok se ne zgusne, pa dodajte puter i vlasac, miješajući dok se puter ne rastopi.

  1. Sos sa javorovim sirupom i ruzmarinom

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
2 čena bijelog luka
¼  šolje suvog bijelog vina
¼  šolje pilećeg bujona
2 kašike javorovog sirupa
2 kašike senfa
¾  kašičice sjeckanog svježeg ruzmarina
½  kašičice svježe mljevenog bibera

Priprema:
U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi, zatim dodajte sjeckani bijeli luk. Dinstajte do 30 sekundi, neprestano miješajući. Potom dodajte vino, pileći bujon, javorov sirup i senf, pa sačekajte da provri. Kuvajte dok tečnost ne ispari, povremeno miješajući. Sos skinite sa ringle i u njega dodajte ruzmarin i biber.

  1. Sos od majoneze i limunovog soka

Sastojci:

¼  šolje majoneze
2 kašike sirćeta
1 kašičica limunovog soka
½ kašičice bibera
¼  kašičice soli
1 čen bijelog luka

Priprema:
Izgnječite čen bijelog luka pa ga dodajte u posudu zajedno sa majonezom, sirćetom i limunovim sokom. Na kraju dodajte so i biber i sve sastojke dobro promiješajte.

  1. Pikantni sos

Sastojci:

1 kašika rendanog đumbira
2/3  šolje pilećeg bujona
3 kašike marmelade od narandže
2 kašike soja sosa
1 kašika limunovog soka
¾  kašičice ljutog čili sosa

Priprema:
U tavu dodajte rendani đumbir, propržite, uz neprestano miješanje, a zatim dodajte pileći bujon, marmeladu od narandže i soja sos te sačekajte da proključa. Kuvajte dok se ne zgusne, a onda dobijeni sos pomiješajte sa svježim limunovim sokom i ljutim sosom.

  1. Holandeze sos

Sastojci:

3 žumanjka
100 g istopljenog maslaca
2 kašike limunovog soka
¼  kašičice soli
prstohvat mljevenog bijelog bibera
2 kašike pilećeg bujona
½ glavice crvenog luka
crni biber u zrnu

Priprema:
Isjeckajte luk pa ga propržite zajedno sa crnim biberom u zrnu. Pomiješajte žumanjak, limunov sok, luk, bujon, so i biber, pa mutite sve sastojke oko 30 sekundi. Nakon toga, dok još mutite, polako dodajte istopljeni maslac. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.