Savjet /

5 namirnica bogatih vitaminom C

Mislili ste limun i narandža imaju najviše vitamina C? Greškaa.

Ovih pet namirnica su prave vitaminske bombe.

Mnogi vitamin C povezuju sa citrusima, ali ovaj vitamin se krije i u drugim namirnicama i to u mnogo većim količinama nego što smo očekivali.Spisak ovih 5 namirnica će vas iznenaditi.  Nastavite sa čitanjem 🙂

CRVENA I ŽUTA PAPRIKA

Paprika je broj jedan kada je u pitanju obilje vitamina C.  U 100 grama crvene i žute paprike nalazi se  190 miligrama vitamina C.

BROKOLI

Brokoli je bogat različitim hranljivim sastojcima, ali i vitaminom C. Samo 100 grama bokolija dovoljno je da u organizam unesete oko 90 miligrama vitamina C.

KELJ

Ovo je pravi izvor zdrave hrane. Kelj je bogat vitaminima A i C i vlakanima, a kada je vitamin C u pitanju, na svega 67 grama kelja ima čak 80,4 mg ovog vitamina.  Sok od ovog povrća se preporučuje osobama koje pate od stomačnih tegoba.

KIVI

Još jedno “kiselo” voće koje je odličan izvor vitamina C. Osim toga, kivi je bogat vitaminima K, E, kalijumom i bakrom. Istraživači su dokazali i da kivi štiti našu DNK od oksidativnog stresa.

KARFIOL

Karfiol može da se jede svjež ili kao dodatak salati ili jelu, a u svoju ishranu trebalo bi da ga uvrstite zato što na 100 grama karfiola ima čak 70 miligrama vitamina C.