Zanimljivosti / Savjet /

Kupus je kralj zime

U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovina dnevne preporučene doze za ovim vitaminom.
Kupus je zeljasto povrće, koje raste na kamenitim obalama Evrope, a u ishrani se koristi još od praistorijskih vremena. Ljekovita  svojstva su mu ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a naručito tokom zime.
Pored vitamina C sadrži značajne količine beta – karotena te minerala kalijuma, željeza i magnezijuma. Preporuka  je jesti ga sirovog ili ukiseljenog.
Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa se iz tog razloga ovo povrće smatra dijetetskom namirnicom s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda i baš iz tih razloga se preporučuje osobama koje su na posebnim režimima ishrane. Pored toga usporava prelazak šećera i drugih ugljenih hidrata u masti. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.
Uvijek odaberite kupus koji je čvrst i težak. Svježi kupus možete u frižideru držati do dvije sedmice a možete jesti sirov, kuvan, dinstan ili pečen. Nemojte ga previše termički obrađivati jer se na taj način gube njegova nutritivna svojstva, a istovremeno oslobađa i neugodan miris. Što se kupus duže kuva, to je njegov miris intenzivniji.
Kako vi pripremate kupus tokom zimskih dana?