Zanimljivosti /

Ako je slatko grijeh – ajde da griješimo!

Sve znamo! Pojeli ste svoj omiljeni kolač, slasno ste ga smazali i prije nego je sišao niz nepce počelio ste da osjećate grižnju savjesti. Sabirate, već na pamet, energetske vrijednosti svih sastojaka i potajno se nadate da se slastičar i nije baš pridržavao recepta, te da je stavio koji gram šećera manje.

Ali, jeste li znali da postoje naše tradicionalne namirnice koje sa sigurnošću mogu nositi epitet superhrane – suho voće!

Zbog hranjivih vrijednosti koje su izuzetne, suho voće treba jesti što češće, naročito zimi, a posebno suhe šljive, grožđice, suhe smokve, kajsije, urme i brusnice. Nutricionisti ističu da je suho voće prepuno korisnih sastojaka, kao što su bjelančevine, vitamini, minerali i vlakna. Prednost suhog voća je i u tome što energija koju daje veoma brzo stiže u krvotok, zbog čega se posebno preporučuje sportistima poslije treninga.

U našim krajevima najzastupljenije suho voće je suha šljiva. Ova voćka od davnina predstavlja sastavni dio ishrane, jer reguliše varenje i otklanja opstipaciju. Zna se i da snižava holesterol, pa tako i štiti srce.

Ženama se preporučuje da svakoga dana uzimaju deset do dvanaest suhih šljiva, koje će pomoći da se spreči gubitak koštanog tkiva, uzrokovanog opadanjem nivoa estrogena.

Ukoliko ste sladokusac, a vodite brigu o svom zdravlju tart sa suhim šilivama i koštunjavim voćem idealan dokaz da zdrava hrana može biti itekako ukusna – samo ako se pravi od najkvalitetnijih namirnica po tradicionalnoj recepturi naših baka.

Od 15.04. ovu predivnu prhku slasticu možete kupiti i u Tropic marketu Bijeljina, isplati se!