Recept /

APPENZELLER QUICHE

Appenzell je švajcarski tvrdi sir, čija snažna aroma i pun ukus osvajajuju već pri prvom zalogaju. Iako ima počasno mjesto na trpezi, poslužen među nafinijim vrstama sira, odličan je i u ulozi nadjeva hrskavim pecivima, gdje njegova savršena, kremasta tekstura dolazi do izražaja. Ništa ne donosi takvo uživanje kao slani tart punjen vrhunskim švajcarskim sirom. Zato za vas u današnjem blog tekstu donosimo recept za njegovu pripremu. Naravno, nemojte zaboraviti da vas ponuda najfinijih švajcarskih sireva čeka u Tropic centru Banja Luka.

Sastojci:

  • 250 g Appenzeller sira
  • 3 kašike sjeckanog crvenog luka
  • 200 g brašna
  • 100 g putera
  • 2 jaja
  • 2 dl mlijeka
  • 2 dl kisele pavlake
  • so
  • biber

Priprema:

U 150 g brašna, dodajte hladan puter isječen na kockice i so. Rukama mijesite sastojke, uz dodavanje vode, sve dok ne dobijete glatko tijesto. Razvijte ga u krug, na nepodmazan kalup, podižući ga uz ivice. Propržite luk na puteru oko 3 minuta, i ostavite ga da se ohladi. Nakon toga, premažite tijesto Appenzeller sirom i karamelizovanim lukom. Umutite jaja, kiselu pavlaku, mlijeko, ostatak brašna, so i biber po želji, pa dobijenu smjesu prelijte preko sira. Pecite quiche u rerni prethodno zagrijanoj na 200°C stepeni, sve dok ne porumeni. Servirajte toplo uz svježu sezonsku salatu. Prijatno!