Zanimljivosti /

BADEM – PRIRODNA RIZNICA NUTRITIJENATA

Uprkos vjerovanju da je badem dio grupe orašastih plodova, on zapravo spada u koštunjavo voće. Legenda kaže da je prvi put procvjetao na Bliskom istoku, oko 3000 godina p.n.e. Može se podijeliti u dvije sorte: slatki i gorki. Danas  je u centru našeg interesovanja slatki badem, zvijezda svih onih poslastica koje obožavamo, a upravo je on superhrana koja predstavlja važan izvor proteina, kao i vitamina E, kalcijuma, fosfora, gvožđa i magnezijuma.

Nadahnuće i legenda

Badem je inspirisao mnoge mitove i legende. Smatra se da je slatki badem vezan za priču o ljubavi između prelijepe djevojke Felide i njenog voljenog Demofonta. Dok je on bio na putu djevojka se čekajući pretvorila u drvo badema. Vrativši se sa putovanja Demofont je zagrlio bademovo drvo i ono je olistalo i počelo da stvara cvjetove. U grčkoj mitologiji je povezan sa nadom i iščekivanjem. Kod Rimljana se smatrao simbolom plodnosti, te su na vjenčanjima njima obasipali mladence, ali ih i služili ušećerene na proslavama, što je i danas običaj u nekim dijelovima Evrope. Cvijet badema bio je takođe inspiracija mnogim umjetnicima, kojima je bio čest motiv u njihovim djelima.

Dalji rođak ruže i orhideje

Badem je pun iznenađenja, a veoma interesantna je i činjenica da je on u srodstvu sa ružama i orhidejama. U rano proljeće bademi cvjetaju, te ih neki nazivaju i njegovim vjesnikom. Cvjetovi su veoma nježni i plijene svojim lijepim izgledom.

Počasni član mnogih specijaliteta

Prisjetimo se da je badem dio velikog broja slatkih radosti, poput torti, kolača i pudinga. Zanimljivo je i to da je glavni sastojak marcipana, čiji je recept razvijen čak u srednjem vijeku. Badem se može konzumirati i samostalno, kao užina bogata nutrijentima. Svakodnevna konzumacija slasnog badema, veliki je plus za kompletno funkcionisanje organizma. Ne samo da je vrijedan izvor proteina koji će vam dati dodatnu energiju, već je pun vitamina i dragocjenih minerala. Ova vrijedna koštunjava voćka osigurava sitost, jer kombinacija zdravih masti u njemu, brzo zadovoljava apetit. Takođe, ne možemo ne spomenuti najpoznatije proizvode od badema, poput bademovog mlijeka, ulja, maslaca i brašna, koje možete uvrstiti u pripremu obroka te tako podići nivo nutrijenata u vašim jelima, ali i obogatiti njihov ukus.

Za koji god oblik badema da se odlučite, jedno je sigurno – nećete pogriješiti i sigurno ćete uživati u njegovom ukusu, istovremeno obezbjeđujući svome organizmu vrijedne nutrijente. Jednostavno, badem je odličan izbor u svakom trenutku!