Banana bread sa čokoladom - Tropic

Recept /

Banana bread sa čokoladom

Miris slatkog zdravog hljeba koji se širi po vašoj kuhinji okupiće ukućane za sto bez pogovora. 😊

Sve popularnija poslastica ljubitelja zdrave ishrane ubjedljivo je Banana bread. Sjajan izbor za sve koji vode računa o zdravoj ishrani bez rafinisanih šećera, te mlijeka i mliječnih proizvoda, što ga čini i nezaobilaznom veganskom, ali i bezglutenskom poslasticom kakav je i naš recept.

Ovaj ukusni slatki hljeb možete poslužiti uz svježe voće, slatki namaz ili uz šolju kafe ili čaja.

Priprema je jednostavna i ne oduzima puno vremena a kao rezultat dobijate najmekšu i sočnu zdravu poslasticu. Sigurni smo da ćete ga praviti svaki put kada vidite nekoliko zrelih banana koje svi zaobilaze, a u ovom dezertu su presudne za specifičan okus. 😊

Ako vam kažemo da smo dodali i čokoladu, sigurni smo da ste već na klik od recepta koji vas čeka u opisu profila 😊

Sastojci:

  • 1 velika kašika (15g) mljevenog lanenog sjemena 
  • 90 ml vode
  • 3 srednje zrelije banane
  • 60 ml kokosovog ulja
  • 60g pirea od jabuka
  • 1 velika kašika (15g) rogača koji je odlična zamjena ukoliko izbjegavate šećer ili zaslađivače
  • 1 mala kašika (5g) soda bikarbona
  • 1/2 male kašike (2.5g) praška za pecivo
  • 1/2 male kašike (2.5 g) soli
  • 1 mala kašika (5g) vanilla ekstrakta
  • 2 male kašike (10g) cejlonskog cimeta
  • kokosove mrvice i koštuničavo voće po izboru
  • 300g integralnog ili bezglutenskog brašna, po izboru. Umjesto brašna možete koristiti i zobene pahuljice ili bademe koje vrlo jednostavne možete izmiksati u blederu i napraviti brašno. 😊
  • 100g crne čokolade bez mlijeka izlomljene na sitne komade

Priprema:

  1. U posudi pomješajte laneno sjeme i 90ml vode i ostavite oko 5 minuta uz povremeno mješanje kako bi se napravila gelasta masa.
  2. Zagrijte rernu na 180 stepeni i spremite pleh za pečenje namazan uljem.
  3. Dodajte banane i viljuškom iz izgnječite kako biste dobili što mehšu teksturu. Dodajte ulje, pire od jabuka, rogač i mješajte dok se sastojic ne sjedine.
  4. Zatim dodajte sodu bikarboju, prašak za pecivo i so te nakon svakog dodavanja dobro izmješajte sastojke. Dodajte vanila ekstrakt i cimet i ponovo promješajte smjesu.
  5. Lagano dodajte brašno uz konstantno mješanje a nakon toga i usitnjenu čokoladu. Dio čololade sačuvajte za dekoraciju. 😊
  6. Masu prebacite u pleh, pospite mrvicama kokosa i cimeta i preostalom čokoladom. Takođe, možete dodati i još jednu bananu presječenu po na pola po dužini.
  7. Pecite dok kolač ne poprimi zlatno žutu boji (okvirno 40 – 50 minuta) i dok se lagano ne počne odvajati od ivica pleha. Već tada osjetićete kako se neodolj miris širi po kuhinji 😊.
  8. Ostavite da se ohladi 5 – 10 minuta, izrežite na tanke ili deblje šnjite i uživajte u vašoj novoj poslastici.

Savjet majstora:

Ovaj recept ostavlja vam prostor za kreativnost kako biste ga prilagodili vašim željama te prilikom posluživanja dodajte i koštuničavo ili svježe voće.