Savjet /

Boje koje život znače

Obogatite svoj tanjir bojama!

Boje voća i povrća nisu samo ukras na tanjiru jer svojstva koje svaki plod ima pozitivno utiču na naše zdravlje, a svaka boja odgovorna je za održavanje glavnih funkcija u organizmu. Crveni plodovi štite srce, zeleni čiste organizam, bijeli jačaju imunitet, narančasti su odgovorni za zdravlje kože, a ljubičasti za moždane vijuge i produžavanje životnog vijeka.

Bijelo – Jača imunitet Krompir, repa, gljive, bijeli luk, jabuke, kruške, najčešće ne privlače svojim izgledom, ali njihova bljedunjava boja krije ogroman izvor važnih nutrijenata koji štite i jačaju imunitet. Bijelo povrće bogato je vlaknima, magnezijem i kalcijumom. Krompir je izvor vitamina C, sadrži otporan škrob koji djeluje kao zaštitnik probavnog sistema u prevenciji kod karcinoma i holesterola.

Crveno – štiti srce Crveni grejp, grožđe, lubenica, brusnice, jagode, višnje, nar, paradajz, paprika, rotkvice, radić svi ovi plodovi obojani u crveno bogati su izvor karotena i antioksidansa važnih u zaštiti krvožilnog sistema. Flavonoidi koje sadrže u zaslužni su za zdravlje srca, pomažu u održavanju koncentracije i sprječavaju brojne infekcije.

Zeleno – čisti i obnavlja organizam Najzastupljenije povrće koje su nam od malena servirali na tanjir ujedno je i najraznovrsnije špinat, brokula, kupus, grašak, mahune, paprika, mladi luk, šparoge, rukola, poriluk, leća, paprika, avokado, kivi, grožđe. Niz se još nastavlja, a najvažnije je znati kako su zeleni plodovi izvori važnih antioksidansa luteina i karotenoida, sadrže željezo, folnu kiselinu, kalcij, betakaroten. Njihova najjača funkcija je u čišćenju organizma, najčešće se provodi detoksikacija upravo zelenim voćem i povrćem jer ono tijelo istovremeno hrani, odmara i čisti.

Narandžasto i žuto – štiti kožu Osvježavajuće boje marelice, manga, breskve, narandže, ananasa, grejpa, nektarine, papaje, bundeve, mrkva, kukuruza, paprike upravo jednako kao što izgledaju djeluju na organizam. Betakaroten kojim su ovi plodovi bogati naš organizam pretvara u vitamin A koji štiti kožu od uticaja slobodnih radikala. Tu su još kalijum, fosfor, magnezij, natrij, sumpor i kalcijum, koji hrane svaku stanicu u tijelu. Antioksidansi kojima obiluju pomažu u očuvanju disajnog sistema i ublažavaju upalne procese, te su zaslužni za blistavu i sjajnu kožu.

Ljubičasto i plavo – pospješuje rad mozga Šljive, grožđe, grožđice, borovnice, crni ribiz, kupine, patlidžan, crveni kupus, ljubičasti luk sve su ovo ljepotice koje karakterizira baršunasta ljubičasta boja zaslužna za niz zdravih učinaka koje ovi plodovi imaju na naše zdravlje. Antocijani su snažni antioksidansi koji vežu i neutralizuju visoko reaktivne, slobodne radikale, sprječavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju i anti