Zanimljivosti /

BUREK – RIZNICA DOBRIH UKUSA

Malo je riječi u našem jeziku od kojih se tako brzo ogladni kao što je to slučaj sa burekom! Zato je upravo on jedna od onih namirnica oko koje se svi rado okupe srećni i složni da malo koji ukus može da bude toliko voljen među velikim brojem ljudi bez obzira na godine i navike u ishrani.

U čemu je tajna?

Svima je poznato da je osnova svakog bureka – tijesto. Ono može biti obično, kiselo ili lisnato što najčešće zavisi od regije u kojoj se pravi. Drugi, i po nekima najvažniji sastojak je mješavina mesa, luka i začina.

Za nekoga ko se prvi put sretne sa burekom može se činiti da je potrebno mnogo više truda kako bi se dobio savršen zalogaj. Ipak, izrada tijesta zahtijeva veliku vještinu kako bi se mjera svaki put pogodila. Isto je tako i sa odabirom prave razmjere mesa i začina. Međutim, svaki burek majstor ima svoje tajne koje strpljivo čuva i pažljivo prenosi sa koljena na koljeno.

Neobična istorija

Tačno porijeklo ovog neodoljivog jela izuzetno je teško utvrditi. Većina istraživača bila je složna da je burek nastao prvo kao ulična, a zatim kao „hrana sultana“ između 15. i 16. vijeka na prostoru današnje Turske. Ipak, dalja istraživanja dovela su do detaljne analize recepata u jednom kineskom kuvaru iz 13. vijeka u kojem je opisan proces pravljenja jela gotovo identičnog onome koji poznajemo danas. Na naše prostore, burek je došao zajedno sa osmanskim carstvom i sve do danas se zadržao u srcima svih koji su ga probali!

Neizostavni dodaci

Budući da tijesto, pa samim tim i burek, spada u „teže“ vrste hrane i da zajedno u kombinaciji sa prženim i pečenim mesom, lukom i začinima može biti veoma intenzivnog ukusa, preporučuje se da ga jedete sa neizostavnim jogurtom u čaši, kajmakom ili kiselim vrhnjem. Bilo koji od ova tri priloga doprinijeće balansu ukusa i učiniće da jedva čekate da ogladnite sljedeći put.

Burek se jede dok je vruć!

Činjenica da je burek najvjerovatnije nastao kao ulična hrana, uopšte ne mora da nas čudi jer nam je zasigurno poznato da se najbolje uživa u ukusu vrućeg bureka. Zato će vam pravi poznavaoci ove slane poslastice uvijek savjetovati da, ukoliko ga niste pripremili sami, burek jedete na mjestu na kom ste ga i kupili, ali uvijek u dobrom društvu pred kojim se ne sramite da „omastite brk“.

Prijatno!