SA NAŠIH ODJELA /

CIKORIJA – PONOSNA PREDSTAVNICA LIVADSKOG BILJA

Vrlo je moguće da cikoriju do sada niste probali, ali ste sigurno imali prilike da je vidite. Iako će mnogi od nas pomisliti suprotno, cikoriju je lako sresti u prirodi. Cikorija je višegodišnja zeljasta biljka, sa dugom, čvrstom i razgranatom stabljikom. Ima duguljaste listove koji su nazubljeni i suženi u dršku, a podsjećaju na listove maslačka.

Kako možemo koristiti cikoriju?

Svojstva cikorije poznata su još od antičkih vremena, a najbolje od svega jeste to što svaki njen dio može imati svoju primjenu. Konzumiranje cikorije u različitim oblicima, omogućuje unos kalcijuma, mangana, kao i vitamina A, B, C i K. Najčešće se cikorija konzumira kao dodatak ukusnim salatama, kao čaj ili zamjena za kafu.

Cikorija u salatama

Kada su u pitanju salate, u njima se po pravilu koriste listovi cikorije. Kako listovi imaju blago gorak ukus, mogu se kombinovati sa drugim sastojcima kao što su đumbir i mandarine. Ovakva salata se može preliti dresingom od senfa, maslinovog ulja i limunovog soka. Takođe, cikorija je veoma popularna i u krompir salati koja se pravi tako što se barenom krompiru sječenom  na kolutove dodaju njeni listovi, maslinovo ulje, usitnjeni bijeli luk, so i biber. Međutim, nećete pogriješiti ni ako jednostavno pomiješate različite svježe sastojke koje ćete začiniti po ukusu, uz dodatak meda koji će predstavljati balans blago gorkom ukusu njenih listova.

Cikorija kao varivo

Ako razmišljate o tome da cikoriju pripremite kao varivo – budite sigurni da nećete pogriješiti. U tom slučaju pripremajte je baš kao što biste pripremali i drugo lisnato povrće poput blitve i špinata – kratko je dinstajući na proprženom bijelom luku.

Kafa od cikorije

Kafa od cikorije predstavlja izvanrednu zamjenu za redovnu kafu, a zbog njenih svojstava mnogi je konzumiraju redovno. Njen ukus gotovo je identičan ukusu obične kafe, pri čemu ona ne sadrži kofein što je idealno za sve koji žele da ga izbjegavaju. Kafa od cikorije se pravi tako što se jedna kašičica njenog mljevenog korijena, rastvori u 2 dl vode, a potom kuva sve dok ne provri, nakon čega ju je potrebno procijediti i uživati u dobijenom napitku.

Čaj od cikorije

Čaj od cikorije može se pripremati od svih dijelova biljke, tako što ćete ih prokuvati, a potom procijediti. U zavisnosti od toga od čega se priprema, ukus čaja može varirati – pa je za ljubitelje neutralnijeg ukusa preporučljivo koristiti stabljiku i korijen, dok oni koji vole gorči ukus mogu staviti više listove. Ovakav napitak odličan je za opuštanje i poboljšanje varenja.

Različiti načini upotrebe i činjenica da u svojoj ishrani možemo iskoristiti sve njene dijelove, čine cikoriju pravim prirodnim blagom. Ako imate ideju kako biste je pripremili, pozivamo vas da posjetite naš odjel bio voća i povrća u Tropic centru Banja Luka, gdje vas osim cikorije čeka još mnogo organskih plodova prirode koji predstavljau pravu riznicu boja i vitamina.