Recept /
ČOKOLADNA PLAZMA TORTA
Dobro je poznato da je čokoladna torta kraljica svih poslastica. Ako joj dodamo omiljeni ukus djetinjstva, plazma keks, i finu crnu čokoladu dobićemo nevjerovatnu ČOKOLADNU PLAZMA TORTU kojoj neće odoljeti ni najzahtjevniji sladokusci. 😊

Sastojci:
Kora:
- Bambi Mljevena plazma 300 g
- Sok od narandže 120 ml
- Otopljen maslac 150 g
- Vanilin šećer
Za prvi fil:
- Slatka pavlaka 300 ml
- Najljepše želje 75 % crna čokolada 300 g
- Mljeveni lješnjak 50 g
Za drug fil:
- Slatka pavlaka 200 ml
- Mliječna čokolada 250 g
- Narendana korica od 1 pomorandže
- Bambi mljevena plazma 50 g
Priprema:
Za koru sjednite mljevenu plazmu, sok od narandže, otopljen maslac i vanilin šećer.
Modlu prečnika 20-22 cm stavite na tacnu ili tanjir, sipajte napravljenu smesu i poravnajte.
Za prvi fil u šerpu stavite crnu čokoladu, sipajte pavlaku i miješajte na nižoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Umiješajte mljeveni lješnjak i stavite u frižider.
Dok se prvi fil hladi steže, pripremite drugi fil. U šerpicu stavite mliječnu čokoladu i slatku pavlaku.
Kada se čokolada otopi, sipajte mljevnu plazmu i koricu od narandže.
Izmiješajte i sipajte preko prvog fila (neophodno je da se prvi fil stegne prije nego što sipate drugi).
Tortu stavite ponovo u frižider da se stegne i drugi fil, a nakon toga je možete poslužiti.
Savjet majstora:
Prilikom služenja, pored kriške narandže, na tortu možete dodati umućenu slatku pavlaku ili šlag.
Ukoliko želite da vaša torta bude slađa, u koru dodajte 2-3 kašike šećera u prahu (takođe i u fil).