ČOKOLADNA PLAZMA TORTA - Tropic

Recept /

ČOKOLADNA PLAZMA TORTA

Dobro je poznato da je čokoladna torta kraljica svih poslastica. Ako joj dodamo omiljeni ukus djetinjstva, plazma keks, i finu crnu čokoladu dobićemo nevjerovatnu ČOKOLADNU PLAZMA TORTU kojoj neće odoljeti ni najzahtjevniji sladokusci. 😊

 

Sastojci:

Kora:

  • Bambi Mljevena plazma 300 g
  • Sok od narandže 120 ml
  • Otopljen maslac 150 g
  • Vanilin šećer

Za prvi fil:

  • Slatka pavlaka 300 ml
  • Najljepše želje 75 % crna čokolada 300 g
  • Mljeveni lješnjak 50 g

Za drug fil:

  • Slatka pavlaka 200 ml
  • Mliječna čokolada 250 g
  • Narendana korica od 1 pomorandže
  • Bambi mljevena plazma 50 g

Priprema:

Za koru sjednite mljevenu plazmu, sok od narandže, otopljen maslac i vanilin šećer.

Modlu prečnika 20-22 cm stavite na tacnu ili tanjir, sipajte napravljenu smesu i poravnajte.

Za prvi fil u šerpu stavite crnu čokoladu, sipajte pavlaku i miješajte na nižoj temperaturi dok se čokolada ne otopi. Umiješajte mljeveni lješnjak i stavite u frižider.

Dok se prvi fil hladi steže, pripremite drugi fil. U šerpicu stavite mliječnu čokoladu i slatku pavlaku.

Kada se čokolada otopi, sipajte  mljevnu plazmu i koricu od narandže.

Izmiješajte i sipajte preko prvog fila (neophodno je da se prvi fil stegne prije nego što sipate drugi).

Tortu stavite ponovo u frižider da se stegne i drugi fil, a nakon toga je možete poslužiti.

Savjet majstora:

Prilikom služenja, pored kriške narandže, na tortu možete dodati umućenu slatku pavlaku ili šlag.

Ukoliko želite da vaša torta bude slađa, u koru dodajte 2-3 kašike šećera u prahu (takođe i u fil).