Ćufte u sosu od gljiva - Tropic

Iz naše Tropic kuhinje /

Ćufte u sosu od gljiva

Ukusne mesne kuglice u kombinaciji sa finim sosom od gljiva čine savršenu kombinaciju. Dodajte prilog po želji i ručak je spreman 😊 Pozovite prijatelje ili okupite porodicu oko stola i poslužite im ručak uz koji će svi uživati.

Sastojci:

  • 400 g mljevenog mesa (svinjetina ili junetina)
  • 1 jaje
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 kašika paradajz koncentrata (tuba)
  • 1 čajna kašika soli
  • ½ čajne kašike bibera
  • so i biber po ukusu
  • ½ čajne kašike sušene majčine dušice
  • 100 g vrhnja za kuhanje
  • brašno za miješanje kuglica
  • 500 ml vode
  • 200 g šampinjona ili gljiva po izboru
  • 1 povrtna ili pileća kocka

Priprema:

Crveni luk nasjeći na kockice i pomiješati sa mesom i začinima. Dobro izmiješati i ostaviti da smjesa odstoji. Smjesu podlijeliti na desetak jednakih dijelova i napraviti kuglice. U vodi kuhati kocku i sitno sječene gljive. Kuhati dok ne omekša a zatim izblendati. Na zagrijanom ulju upržiti kuglice od mesa, prethodno uvaljane u brašno sve dok ne dobiju boju. Kad kuglice dobiju dobru boju, sipati pripremljen sos i kuhati poklopljeno jos 30 minuta. Pred kraj dodati vrhnje za kuhanje i ukuhati jos par minuta. Čufte servirati uz pire krompir ili rižu kuhanu na pari. Dekorisati svježe sječenim listom peršuna.