Savjet /

Cvijeće za balkon

Balkoni su male oaze na koje se povlačimio kada se, nakon napornog dana, želimo opustiti uz šoljicu kafe, čašu vina i dobru knjigu. Da bi ambijent  koji vas okružuje bio potpun, poželjno je upotpuniti ga sa zanimljivim i korisnim balkonskim namještajem, ali i dodacima poput cvijeća,  lampiona, svijeća i sl. Sada je pravo vrijeme da se pozabavite balkonskim rastinjem, jer definitivno nema više mraza, a ni vezanih kišnih dana, koji mogu da unište cvijeće ukoliko ste ga prerano posadili. Povedete li računa o tome da posadite pravo bilje poput začinskog, ali i ukrasnog intenzivnih mirisa, vaš balkon ili terasa postaće omiljeno mjesto za odmor i druženje svih članova porodice.

      

Kada kupujete biljke, saksije i druge detalje za svoj balkon, morate uzeti u obzir nekoliko stvari:

  • Položaj vašeg balkona je glavna stvar o kojoj morate misliti pri izboru biljaka. Vaš balkon ima vlastitu mikroklimu, tako da morate procijeniti koliko sunčeve svjetlosti i vjetra ima vaš prostor. Vjetrovit balkon, na primjer, nije najbolje mjesto za viseće biljke jer će se one jednostavno “raznijeti” ili ćete morati stvoriti neki    Moraćete razmisliti koliko sunca dobija vaš balkon. Ako je većina ili cijeli dan u sjeni, idite na biljke koje vole sjenovita mjesta, a na sunčanim balkonima  birajte biljke koje mogu biti izložene suncu,.
  • Takođe biste trebali biti realni u tome koliko ćete pažnje moći dati svojim biljkama, jer je nekima potrebno više njege i zalijevanja nego drugima.
  • Zalijevanje: Kako i kada ćete zalijevati biljke. Da li ste često odsutni? Ako ste vremenski loši, automatizacija sistema za navodnjavanje je sjajna ideja .
  • Odvodnjavanje: Ako ste se odlučili za ručno zalijevanje, procijenite ima li vaš balkon prikladnu drenažu – posljednje što želite je da voda kaplje sa vašeg balkonana na tuđe. Također biste trebali razmotriti drenažu u samim saksijama. One izrađene od poroznih materijala, kao što je terakota, nude bolju drenažu od plastičnih saksija.
  • Zemlja: Obavezno odaberite zemlju za saksije koja odgovara biljkama koje ste odabrali kako bi uspijevale.

Bitno je odabrati biljke koje odgovaraju prostoru na  vašem balkonu kako biste se mogli udobno kretati po bilo kojem prostoru koji vam je dostupan.

Ako je vaš balkon malen ili nezgodnog oblika, možete napraviti zeleni zid jer time ne zauzimate podni prostor.

Postoji toliko mnogo biljaka koje možete uzgajati na balkonu ili koje već uzgajate u svojim domovima, a koje možete preko ljeta iznijeti na balkon. Na balkon možete iznijeti i sobne biljke poput fikusa, juka, kalatee, ali ih morate sačuvati od direktnog podnevnog sunca. Na sunce možete iznijeti sukulente i kaktuse.

Poslednjih godina je trend da se umjesto uobičajenih cvjetnica na balkone sadi začinsko bilje ili lavanda, kao i čuvarkuće.

   

Da bi unijeli vedrinu i boje na vaš balkon, potrebno je ipak da posadite cvjetnice.

Za balkone na južnim stranama, na kojima preovladava sunce izaberite petunije, surfinije, puzave ili grmolike muškatle, verbena, kadifgice, lediće, tamjaniku, ageratum, ukrasne koprive itd.

Ako na vašem balkonu prevladava hlad izaberite fuksije, vodenike, lobelije, bršljan.

I na samom kraju, jednako lijepe i važne su i urbane bašte gdje se u žardinjere i saksije sade trajnice ili perene. To su višegodišnje biljke koje zahtevaju jako malo održavanja. U zavisnosti od vrste mogu biti cvjetne ili lisno dekorativne. Mlade domaćice koje imaju mnogo obaveza i malo vremena da se posvete cvijeću,  a žele da ukrase svoju terasu sa ovim izborom će biti prezadovoljne. U zapadnim zemljama se ovako uređenje prostora skoro podrazumijeva i mnogo je manje gajenje sezonskih cvjetnica koje traže više održavanja. Ako se opredjelite za ovu kombinaciju, ima puno seduma, ukrasnih trava i patuljastog ukasnog bilja od kojeg će napraviti odličnu dekoraciju.