Zanimljivosti /

GORGONZOLA – DRAGULJ MEĐU SIREVIMA

Gorgonzola spada u sireve sa veoma dugom tradicijom, a vjeruje se da je prvi put proizvedena u istoimenom italijanskom mjestu u blizini Milana još 879. godine. Po legendi, nastala je tako što su lokalni stanovnici željeli da sačuvaju zalihe sira tako što će ih skloniti u obližnju pećinu. Nakon određenog vremena, na siru se pojavila fina zelena plijesan. Iako su na početku bili zabrinuti da je njihov sir propao, mještani su ubrzo shvatili da je njegov ukus odličan – i tako je nastala jedna od najčuvenijih vrsta u kojoj uživamo i danas.

Gorgonzola se proizvodi isključivo u regijama Piemont i Lombardija, od punomasnog, pasterizovanog kravljeg mlijeka u koje se dodaju spore plijesni Penicillium glaucum. Proces njenog sazrijevanja se odvija od iznutra ka spolja, na niskim temperaturama, a posebno je interesantno to što se nekada ovaj proces odvijao u krečnjačkim pećinama, dok danas vješti mlijekari na raspolaganju imaju moderne komore napravljene specijalno za ovu namjenu.

U zavisnosti od načina proizvodnje, razlikujemo dvije vrste gorgonzola sira – „dolce“ i „piccante“.

Gornonzola „dolce“ spada u mlađe sireve i odlikuje se slatkastim ukusom u kojem se mogu primijetiti orašaste note. Ovaj sir sazrijeva od 60 do 80 dana, a karakteriše ga manja koncentracija plijesni i nježnija struktura.

Sa druge strane, gorgonzola „piccante” je varijacija sira koja se smatra tradicionalnijom, a prepoznaćete je po gušćoj teksturi i bogatijoj aromi koja je praćena oštrijim, ljutkastim ukusom. Za njenu proizvodnju koristi se tehnologija koja datira od davnina, a ovaj sir sazrijeva značajno duže od „dolce” varijante – od 80 do 150 dana.

Bez obzira na vrstu za koju se odlučite, karakteristike gorgonzola sira daju mu posebnu primjenu u kulinarstvu, pa se on može koristiti kao dodatak palenti, rižotu, pastama, različitim sosevima koji se služe uz meso, ali i kao sastojak u obrok salatama i na pizzama. Naravno, jedinstveni ukus ovog sira donosi uživanje čak i kada ga konzumiramo samostalno, a do svog punog izražaja će doći ako se servira uz kruške, breskve, šljive, orahe i med.

Ako ste pomislili da je gorgonzola sir koji savršeno pristaje gotovo svakoj kombinaciji – niste pogriješili. Ono što je najvažnije, jeste upravo to da za koju god se od njih odlučili  – uživanje u autentičnom ukusu neće izostati.