Savjet /

Idemo u šetnju

Proljeće i lijepi dani prosto su stvoreni za duge i opuštene šetnje sa našim najboljim prijateljima.

Dobro je znati da je šetnja izuzetno važna zajednička aktivnost čovjeka i psa. Upravo ona više od bilo čega drugog razvija i učvršćuje naš odnos međusobnog razumijevanja, poštovanja i ljubavi. I dok smo mi najčešće skloni da je posmatramo kao neophodnu rutinu, ona za naše ljubimce predstavlja zasluženu nagradu za strpljenje i čekanje da se dogodi.

Šetnja je potrebna svakom psu, i to svakog dana u trajanju od sat ili dva, koliko kad možemo. Tokom šetnje pas je na povocu, dok neki psi po zakonu treba da nose i korpu.  U šetnji se družimo, pričamo, istražujemo svijet, nove ulice, tajne puteve, mijenjamo pravac i rute kojima se krećemo, ponekad požurimo, ponekad zastanemo da vidimo nova mjesta, zgrade ili pogledamo neki izlog.

Takođe, svaka šetnja je prilika da upoznamo nove ljude, ali i da se poigramo sa svojim ili drugim psima, bacajući i donoseći lopticu, ili neki drugi primjeren rekvizit.  Naposlijetku, kada sjednemo da predahnemo na neku klupu, zajedno se prepuštamo povjetarcu uživajući u mirisima koje nam donosi.

Sve pobrojano, svaki put predstavlja drugačije iskustvo, što od našeg psa iziskuje mnogo energije. Zato je važno biti posvećen ljubimcu i razumjeti njegove potrebe jer tako postajete njegov centar svijeta uz koga se uvijek osjeća bezbjedno.

Ako pas bira da šeta sam, jer mu vi ne poklanjate pažnju i ne radite ništa zabavno, očekujte da će tokom boravka na otvorenom početi da samostalno donosi i druge odluke. Tako počinje potezanje povoca, reaktivnost, opšta neposlušnost, itd. Pokažite svojim glasom i ponašanjem da ste dio svega što se Vašem ljubimcu dešava u šetnji, da razumijete njegove reakcije i da uvažavate njegove potrebe. Ako ikad osjetite da vašem psu ne odgovara trenutno mjesto i društvo, produžite dalje.

Šetnja nije istrčavanje, niti se odvija u komandi “pored”. Ako je psu potrebno istrčavanje onda to posebno i organizujemo. Komanda “pored” je formalna komanda koja traži od psa da hoda pored lijeve noge vlasnika. Takvo hodanje od psa traži veliku koncentraciju i mentalno je naporno jer mu nije prirodno. Koristi se za situacije kada se susrećemo sa grupom ljudi, npr kad prelazimo ulicu zebrom ili prolazimo kroz grupu djece i slično. Obično ne tražimo od psa da bude u ovakvoj komandi duže od dvadesetak metara.

Dakle, ono što jeste važno za šetnju je da pas ne vuče povodac i da vi birate pravac i tempo kretanja, ali i da u svakom trenutku imate razumijevanja za njega. Zato se  opustite, šetajte, dišite i uživajte sa svojim dragim ljubimcem.

Idemo u šetnju!

Suzana Spasojević, trenerica pasa