Savjet /

ISKORISTITE PAMETNO SVAKU NAMIRNICU

Namirnicama možda ne možete produžiti rok trajanja, ali ih svakako možete pametno koristitii kako ne biste stvorili višak namirnica ili hrane koju onda morate baciti. Ako slijedite nekoliko jednostavnih „pravila“ i promijenite navike, ove promjene se mogu osjetiti i u vašem novčaniku, ali i vremenu provedenom u kuhinji ili marketu.

Pročitajte sedam savjeta kako da pametno iskoristite svaku namirnicu i spriječite bacanje viška hrane ili namirnica.

OSTAVITE NAPOMENU

Namirnice, kao što su mlijeko, jogurt, vrhnje, šlag, kečap, majonez i druge, najčešće se nalaze u neprovidnoj ambalaži. Takvih pakovanja nerijetko imamo po nekoliko u našoj kuhinji, ali dok ne uklonimo poklopac nismo sigurni koje od njih je otvoreno. Da biste uvijek koristili već otvoreno pakovanje, i ne otvarali novo, na ambalaži možete ostaviti napomenu  – otvoreno.

IZMJERITE HRANU

Da li vam se ikada desilo da ste skuhali previše riže? Slično kuhanju riže je i sa kuhanje mšpageta ili druge tjestenine. Kako ne biste skuhali previše, pa zatim bacali ostatak, pametno rješenje je uvijek izmjeriti ili izvagati količinu hrane prije samog kuhanja. Danas nam se nude razna kuhinjska pomagala za mjerenje hrane i određivanje porcija pa je zgodno imati ih u kuhinji.

KONZUMIRAJTE HRONOLOŠKI

Kako kupljenim namirnicama ne bi prošao rok trajanja, vodite računa da su one sa starijim datumom ispred, a namirnice novijeg datuma stavite iza njih. Isto pravilo je i za frižider i za kuhinjske elemente, ali i za ostavu. Za tako posložene namirnice bićete sigurni da ćete uvijek koristiti ranije nabavljenu hranu kojoj neće isteći rok trajanja.

SPISAK ZA KUPOVINU

Prije odlaska u market provjerite šta vam zapravo nedostaje u kuhinji. Provjerite kakvo je stanje u frižideru, ostavi ili na policama vaše kuhinji, sastavite spisak za kupovinu i kupite samo ono što vam je zaista potrebno. Na taj način štedite novac jer kupujete pametno i nećete imati višak hrane kojoj bi mogao isteći rok trajanja, dok planiranom kupovinom štedite i vrijeme provedeno u marketu.

ZALEDITE OSTATKE

Još jedan od načina kako da sačuvate hranu od bacanja jeste zamrzavanje ostataka namirnica ili već spremljene hrane. Možda ne možete zamrznuti baš sve, ali dosta toga zaista se može zamrzavati i konzumirati kasnije. I na ovaj način možete uštedjeti novac i vrijeme jer imate već spreman ručak koji je potrebno samo ugrijati. Vodite računa da je hrana zamrznuta na vrijeme i da je nakon odmrzavanja ne zamrzavati ili zagrijavate više puta.

ZAMJENSKA NAMIRNICA

Spremate ručak ili tortu i potrebne su vam neke namirnice, ali ih trenutno nemate u kuhinji. Ukoliko postoji namirnica slična onoj koju tražite, možda se i ne morate slijepo držati recepta jer se okus neče promijeniti drastično, a tako ćete sačuvati namirnice od bacanja. Tako na primjer, umjesto breskve uzmite kajsiju, a ćuretinu zamijenite piletinom.

KOMBINUJTE I KREIRAJTE

Svaka namirnica može da se iskoristi pa i da se kombinuje sa drugim namirnicama. Granica za to je samo vaša mašta i okusi koje preferirate. Neka baš ostaci nekih namirnica ili hrane budu vaš pokretač kreativnosti u kuhinji, jer, zašto da ne pokušate i probate nešto novo. Postoji dosta recepata kombinacije voća i povrća, a i voćni prelivi se odlično slažu uz meso.