Savjet /

JABUKA – RAJSKO VOĆE

Rajsko voće, JABUKA, rasprostranjena je širom svijeta i smatra se da postoji više od 7.500 poznatih sorti. Postoji i nepisano pravilo da jedna jabuka dnevno utiče pozitivno na zdravlje. Odlične su svježe, u tortama i kolačima, kao prirodno cijeđeni sok ili pak u voćnoj salati.

Ipak, najpoznatija teorija o jabuci je ona da je Isak Njutn došao na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka.

Možda nećete otkriti tajnu gravitacije, ali ćete se svakako osvježiti uz jabuke, a najpoznatije vrste na našem području su:

GALA

GALA je vrlo aromatična jabuka. Zbog svog blagog i slatkog okusa odličan je izbor u dječijoj ishrani. Meso gala jabuke je bijelo, hrskavo i sočno, a boja kore je narandžasto-zelena sa crvenim prugama.

Plod je male do srednje veličine (150-180 g) i najčešće

AJDARED

AJDARED je vrsta jabuke sa posebno izraženim mirisom. Slatko-kiselkastog je okusa, blijedo-žutog mesa koje je mekano i sočno.

Plod je crvene boje sa žutim dijelovima, veličine od 180 do 250 grama i malo pljosnatog oblika. Od nje se često prave umaci, voćne salate, a odlična je i za pečenje.

 

CRVENI DELIŠES

Jedna od najpoznatijih američkih sorti je CRVENI DELIŠES. Slatkog je okusa i spada u vodeće svjetske sorte u strukturi proizvodnje. Zbog svoje slatkoće sadrži visok udio šećera i nizak postotak kiseline.

Plodovi su veliki do vrlo veliki (180 – 250 g), izduženo kupastog oblika, a najčešće se konzumiraju svježi plodovi ili kuvani.

GRENI SMIT

Jedna od najprepoznatljivijih sorti jabuke je GRENI SMIT, porijeklom iz Australije. Tvrdo i sočno meso bijele boje i kiselkastog okusa posebno je omiljeno kod ljubitelja kiselog voća.

Plod je zelene boje, krupan (200 – 250 g) okruglog oblika, a najpopularniji je za izradu kolača i torti, posebno američke pite i tarta.

CRIPPS PINK

CRIPPS PINK je još jedna australska sorta. Blažeg je okusa od greni smita, jer ima malo i slatkoće uz kiselkasti okus, dok je meso jabuke čtvrsto i kremaste boje.

Jedna od najmlađih sorti jabuke ima veoma krupne plodove težine 200 do 250 g, okruglastog oblika, i takođe je odlična za pripremu torti i kolača.

JONAGOLD

Slatko-kisela jabuka porijeklom iz Amerike, JONAGOLD, veoma je popularna i kod nas. Ukrštanjem je preuzela sve najbolje okuse iz svojih potomaka (džonatan i zlatni delišes) pa je njena tekstura hrskava i sočna, a okus prijatan.

Plod jonagolda je okrugli i vrlo veliki  (180-250 g) i odličan za pripremu voćne salate, pečenje i kuhanje ili konzumaciju svježeg ploda.

ZLATNI DELIŠES

Izrazito popularna jabuka ZLATNI DELIŠES jedna je od njslađih sorti. Okus je sladak i prijatan da mnogi često kažu kako je ova vrsta jabuke „slatka kao med“. Meso je čvrsto i sočno, a okus blag.

Plodovi su srednje veličine (150-220 g) što zlatni delišes čini jednom od nazahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.