Savjet /

JESENSKE NAMIRNICE ZA DOBRO ZDRAVLJE I JAK IMUNITET!

Stigla nam je  jesen sa svim svojim darovima i počinjemo polako pripremati svoj organizam na hladnije dane koji nas uskoro očekuju. Svaka promjena godišnjeg doba uzrokuje u našem tijelu malu “pobunu” i zato se moramo potruditi kako bi ovaj prijelaz bio što bezbolniji.

Najbolji način je svakako zdrava i raznovrsna prehrana u koju  moramo uključiti slijedeće namirnice:

JABUKE

Sigurno ste već čuli onu poslovicu “Jedna jabuka na dan i doktor  vam nije potreban!”

Jabuka je jednostavno jedno malo “čudo” koje možemo konzumirati kao doručak, užinu, sok, kolač, a njeni  nebrojeni  korisni sastojci sačuvaće naše zube i srce, smanjiti mogućnost oboljevanja od karcinoma i pomoći kod svih mogućih komplikacija u probavi.

Jabuke dobro operite i nikako ih nemojte guliti jer u svojoj kori nose neprocijenjivo blago FLAVONOIDE.

BUNDEVA

I bundeva je jako “svestrana”.

Miris pečene bundeve jedan je od najomiljenijih obilježja jeseni. A kad tome dodamo  ukusne supe, slatke dezerte, priloge glavnim jelima, vidimo da idejama nema kraja.

U 100 grama bundeve, ima samo 32 kalorije tako da možemo uživati u njenim ukusima bez straha od prekomjerne težine. Uz to što smiruje živce i omogućava dobar san puna je vitamin C i E, beta karotena i antioksidanata.

KARFIOL

Ima jako malo ugljikohidrata, masti skoro ni ne sadrži, ali zato ima puno fitonutrijenata  koji čuvaju naše zdravlje i osnažuju naš imunitet.

Uživajte u ovim ukusnim namirnicama i osnažite svoje tijelo kako biste spremni dočekali hladne i tmurne dane koje nam donosi jesen!