Zanimljivosti /

Jeste li čuli za novi trend – slana kafa?!

Domaća, instant ili iz aparata kafa se, pored vode, ubraja u jedno od najpopularnijih pića.I dok uživate u gutljajima svoje prve kafe, budite u potpunosti sigurni da niste jedini na svijetu sa tim hedonističkim osjećajem. Za razliku od drugih pića, koje se služe u velikim formatima, za kafu je dovoljna i jedna mala šolja kako bismo se osjećali dobro.

Na malim ekranima bili smo svjedoci i neobičnih običaja vezanih, kako za kulturu, tako i za tradicuju ispijanja kafe. U turskoj kulturi kada prosci dođu tražiti ruku buduće nevjeste, kafu im nudi lično buduća mlada. Mladoženja biva zadnji poslužen, gdje mu se često podmetne slana kafa. Djevojka udavača krišom posmatra svog izabranika, smije se kad vidi njegovu reakciju na prvi gutljaj i pomno prati hoće li ispiti ostatak kafe bez da oda da mu je kafa bila slana…Popije momak kao da je medom zaslađena.

Sa sjetom se možemo sjećati vremena, kada se kafa ispijala, polako, gotovo ritualno i u društvu najbližih, ali jedno je sigurno mlada sa početka priče je naslutila novi trend, a to je – slana kafa.

Uživaoci, ovog čarobnog napitka, tvrde kako je šećer u kafi prošlost!

Pijuckanje gorke kafe većini je veliko razočarenje, ali dan se mora nastaviti i uz takav okus. Srećom, možete popraviti okus svoje kafe s mrvicom – soli!

Šta vam treba: Kafa i so

Šta radite: Stavite malo soli u kipuću vodu i zakuhajte kafu

Zašto funkcioniše: So se neobično veže na detektore gorčine i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao. Nauka, čista nauka!

Rezultat: Možda ćete osjetiti razliku u okusu, ali ovaj trik je idealan za sve one koji ne vole gorčinu