Zanimljivosti /

Kada zamiriše pecivo

Prije nego što započnete čitanje ovog teksta, zatvorite oči i sjetite se djetinjstva. Pokušajte da odete što dalje u sjećanja i prizovete mirise koji vas asociraju na ovaj period. Sigurno nećemo pogriješiti ako pretpostavimo da je većini vas ponovo zamirisalo toplo domaće pecivo, kolači ili pite, i podsjetilo vas na jedinstveni način pripreme svojstven našim majkama i bakama.

Pecivo je nezaobilazan dio današnje ishrane, a tako je od davnina. U srednjem vijeku, malobrojni su mogli sebi priuštiti pećnice na drva, već se hljeb pripremao isključivo u pekarama, a njegov kvalitet mnogo je govorio o socijalnom statusu kupaca. Kasnije, kada su u Evropu stigli egzotični začini, započela je i proizvodnja slatkog peciva u čiji sastav su ulazili različiti kremovi i puter. Međutim, i ove poslastice uglavnom su bile dostupne samo onima sa dubljim džepom. Tek će u 16. i 17. vijeku priprema peciva postati stvar koja je uobičajena svakom domaćinstvu, te se u to vrijeme javljaju i prvi kuharski priručnici sa receptima i savjetima za pripremu različitih tjestenina.

Danas, kada se gotovo na svakom koraku srećemo sa najraznovrsnijim izborom peciva, čini se da je gotovo nemoguće pronaći ona koja bi nas posjetila na lijepe trenutke odrastanja i vremena kada je domaće bilo daleko dostupnije. Nostalgija za ovim periodom, upravo je osnova  na kojoj smo bazirali naše odjele pekare. Ovih dana preporučujemo tople kifle koje pripremamo i pečemo na svaka dva sata, tako da su vam uvijek dostupne, bez obzira na period u kome odlučite da nas posjetite u našem odjelu pekare. Naravno, ovdje nije kraj jer vas očekuju i ukusne pite, slatke i slane kiflice, kolači i druge pekarske delicije koje će vas osvojiti pri prvom zalogaju!