Zanimljivosti /

KAFA – ŠOLJICE PUNE ZADOVOLJSTVA

Postoje rituali bez kojih je teško zamisliti početak svakog uspješnog dana. Jedan od njih je svakako i ispijanje kafe. Šoljica ovog toplog napitka nam pomaže da se razbudimo i da na miru isplaniramo sve naredne korake za koje, zahvaljujući kafi, uvijek imamo dovoljno energije. Svako od nas ima ima omiljeni način pripreme ovog jedinstvenog napitka, a ako još uvijek niste sigurni koji je vaš – donosimo vam korisne informacije koje vam mogu pomoći da odlučite.

Crna

Vjerovatno najrasprostranjenija na našim prostorima, crna kafa dobija se prženjem i sitnim mljevenjem zrna nekoliko vrsta kafe. Priprema se u džezvi, dodavanjem jedne ili dvije kašičice kafe u skoro ključalu vodu nakon čega se džezva vraća “na vatru”.  Treba voditi računa da se pjena dobijena dodavanjem kafe ne popne skroz do vrha džezve i da kafa ne provri kako bi se sačuvale sve arome. Ako pijete slatku kafu, šećer stavite u vodu na samom početku kuhanja kako kasnijim miješanjem ne biste podizali talog i mijenjali savršen ukus.

Instant

Najjednostavnija za pripremu, instant kafa ne zahtijeva nikakve posebne aparature osim vode i šoljice. Po sadržaju kofeina, nalazi se u samom vrhu a dobija se prženjem zrna na nižoj temperaturi, te njihovim brzim sušenjem nakon čega se dobijaju fini komadići kafe. Preporučljivo je da se instant kafa priprema sa vodom zagrijanom do 80 stepeni i da se uvijek služi uz čašu vode. Po ukusu, napitku možete dodati cimet ili ekstrakte vanile, čokolade ili karamele.

Espresso

Kafa za espresso najčešće se dobija od sorte Robusta i to prženjem zrna na veoma visokim temperaturama nakon čega slijedi proces sitnog mljevenja. Najčešće se pravi kao kratki ili dugi espresso pri čemu je količina kafe po šoljici ista ali je razlika u količini vruće vode ispuštene pod pritiskom. Za šoljicu svog omiljenog espresso napitka možete posjetiti bilo koji kafić ili kafeteriju ali je možete napraviti u svom domu ukoliko posjedujete odgovarajući aparat. Ako želite da budete sigurni da konzumirate kvalitetnu kafu, obratite pažnju na pjenu koja treba da bude gusta i postojana čak i nakon miješanja kašičicom.

Filter

Još jedna vrsta kafe koju ne možete u svom domaćinstvu napraviti bez odgovarajuće aparature je svakako i filter kafa. Ona se dobija krupnijim mljevenjem pečenih zrna i za njenu pripremu potrebno je više vremena nego za espresso. Može se pripremati pomoću filtera i odgovarajućeg bokala za cijeđenje kafe kao i pomoću aparata. Za filter kafu karakteristično je da ima donekle slabiji ukus od domaće, instant i espressa za šta je zaslužan i manji nivo kofeina pa u filter kafi možete uživati tokom cijelog dana bez bojazni da ćete pretjerati sa preporučenom dnevnom količinom svima omiljenog napitka.

Dobra vijest za sve ljubitelje kafe je da u našim marketima u svakom trenutku imate na raspolaganju širok asortiman kafe svih vodećih svjetskih i regionalnih brendova kao što su Lavazza, Segafredo, Nescafe, Jacobs, Barcaffe, Franck i Grand. Takođe, u marketima možete pronaći i kapsule kompatibilne sa Nespresso i Dolce Gusto apratima kao i razne vrste mljevene kafe spremne za korišćenje sa espresso i aparatima za filter kafu.

Za one koji vole da se prepuste 100% prirodnim ukusima, pripremili smo i ponudu sertifikovane organske kafe uzgojene po najvišim standardima. Organsku kafu možete pronaći među crnim i espresso kafama.

Uživajte!