Savjet /

Kako da pripremite sjajan pire krompir

Pripremate ručak i jako vam je stalo da zablistate u punom sjaju. Glavno jelo je gotovo i sve što vam je ostalo jeste da napravite prilog. Ovi kratki savjeti pomoći će vam da napravite pire krompir koji će se sigurno dopasti vašim gostima i ukućanima.

  1. Kuhajte krompir u hladnoj vodi – jedna od najčešćih grešaka je to što u nastojanju da u što kraćem vremenskom roku skuhamo krompir, isti stavimo u vrelu vodu. Na taj način povećavamo šansu da će se krompir prekuhati, te ga je najbolje postepeno zagrijevati u prvobitno hladnoj vodi, dok ne omekša.
  2. Krompir pasirajte ručno – krompir je bogat skrobom, a ukoliko ga pripremate uz pomoć miksera ili blendera on neće biti rastresit, već ljepljiv.
  3. Ukoliko dodajete mlijeko ili puter, neka ne budu vreli – sastojci koji su zagrijani na sobnu temperaturu bolje će se sjediniti sa krompirom.
  4. Vodite računa da ne dodate previse tečnosti – recepti često umiju da nas zavaraju, te posebno obratite pažnju na gustinu vašeg pirea. Najbolje je da tečnost dodajete postepeno, dok ne postanete zadovoljni rezultatom.